Starostové se bouří, že vybrané vyšší DPH nepůjde do obcí

Karlovy Vary - Starostům v Karlovarském kraji se nelíbí představa, že z připravovaného zvýšení sazby DPH nedostanou žádné peníze do svých rozpočtů. Předpokládali, že alespoň část vybraných daní jako obvykle rozdělí stát obcím. Podle ministerstva financí ale takto vybrané prostředky budou krýt výhradně důchodovou reformu.

Starostové se shodují, že města dostávají méně peněz z daňových výnosů, ze svého přispívají na provoz státních úřadů i jejich zaměstnanců. Musejí šetřit a zadlužovat se, aby měly na spolufinancování dotací. „Daňové výnosy nedosahují výnosů, které byly před dvěma lety,“ říká starosta Sokolova Zdeněk Berka.

V současnosti je daň z přidané hodnoty sdílenou daní a její část automaticky směruje do obcí. To by podle starostů mělo platit i u částky, o kterou stát daň navýší. „Obce z tohoto výnosu nic nedostanou. To je velmi špatně a vyvolává to velké pobouření mezi těmi, kteří spravují rozpočty a mají starost o hospodaření obcí,“ dokládá místostarosta Kraslic Otakar Mika.

Reportáž Antonína Bruštíka a vstup Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Peníze z vodného a stočného se do regionů nevrátí

„Pokud vzniká nová zátěž jak pro obyvatele, tak pro obce, tak pokud z toho nedostaneme vůbec nic zpátky, tak nemyslím, že to je v pořádku,“ myslí si primátor Karlových Varů Petr Kulhánek. Navýšenou daň lidé zaplatí například na vodném a stočném. Do regionu se ale nevrátí ani koruna, což je nespravedlivé, zlobí se místostarosta Kraslic: „Zcela pominou strukturu republiky. Tu netvoří jen státní rozpočet, ale rozpočty měst a obcí. Já to považuji za neuvěřitelnou věc.“

Finanční problémy obcí budou řešit nové daňové zákony, jak vysvětluje mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob: „Od začátku to tak bylo plánováno, a právě proto se zvyšuje sazba DPH, aby bylo na pokrytí nákladů spojených s důchodovou reformou.“ Podle něj by mělo ministerstvo financí nový zákon o rozpočtovém určení daní předložit vládě v první polovině letošního roku.

Některé vesnice přitom už jednou na zvýšení DPH doplatily. Například na Chodsku minulé zvýšení dramaticky prodražilo stavbu čističek a kanalizací za 128 milionů. Pět obcí zapojených do projektu muselo zaplatit mnohem vyšší částky za položky, které nedokázaly ovlivnit.