Chebská ubytovna na Chlumečku se má bourat, údržba je drahá

Cheb – Dva montované domy chebské ubytovny na Chlumečku slouží už několik let pro dvanáct sociálně vyloučených rodin. Město se ale nyní rozhodlo, že domy zbourá. Údržba a vytápění jsou podle radnice příliš drahé. Obyvatelům ubytovny proto radnice doporučila, aby si urychleně hledali jiné bydlení. Rodiny se ale na Chlumečku zabydlely a jinam se jim nechce, tak levné bydlení navíc nikde jinde v Chebu neseženou.

Na Chlumečku se měsíčně za jednoho platí 2 300 korun včetně vody a topení. „Jsme tu velice spokojení, lepší bydlení bychom jinde mít nemohli,“ řekl ČT jeden z nájemníků. Dva provizorní domy postavila před 15 lety firma, která zde stavěla chebský obchvat. Po jeho dokončení je výhodně koupilo město. Od té doby se využívají jako ubytovna pro sociálně slabé.

Chlumeček na kraji města byl brán jako místo, kde se dává neplatičům nájemného poslední šance. Město teď vidí zachování ubytovny jako neúnosné. Vedle špatného technického stavu je problém i ve financování. „Náklady na provozování ubytovny jsou přes milion korun. Výnosy jako takové 300 tisíc, ne všechny peníze se nám navíc podaří vybrat,“ uvedl místostarosta Chebu Tomáš Linda (ODS).

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Levného bydlení si ale většina lidí váží. V domech i kolem ubytovny dokáží zachovat pořádek. To už se bohužel nedá říct o chebském ghettu ve Wolkerově ulici, kde je čisté nájemné za garsonku dvakrát vyšší než na Chlumečku.

Ubytovna na Chlumečku
Zdroj: ČT24