Mohou za pokácení zdravého stromu solární panely?

Cheb – Na chebském sídlišti Skalka se diskutuje o tom, zda je pro životní prostředí prospěšnější ekologicky šetrná výroba solární elektřiny, nebo zdravý strom, který tu roste desítky let. Úředníci povolili strom porazit, údajně proto, že stínil zaměstnancům vedlejší dílny a že jeho kořeny prorůstají do základů. Kritici kácení jsou ale přesvědčeni o jiném důvodu. Strom prý stínil hlavně fotovoltaickým panelům.

Vysoký smrk padl pod pilou na žádost soukromé firmy Marketa Remone. Ta zaměstnává při likvidaci elektroodpadu kolem 50 lidí, kteří jsou většinou tělesně postižení. Kolem dílen je stromů a keřů víc. Zdůvodnění, proč musel zatím padnout právě jen jeden smrk, podala Jana Sinkulová z odboru životního prostředí chebského městského úřadu: „Strom stínil chráněným dílnám a jeho kořeny již zasahovaly do základů budovy.“

Někteří lidé na sídlišti Skalka si myslí, že je rozhodování radničních úředníků o kácení zeleně hodně benevolentní, přestože za každý padlý strom nařizují vysadit jiný. Například v proluce obchodního centra stálo ještě před rokem asi patnáct borovic. Zakrývaly několik heren a stínily předzahrádce u bistra. Zbyl po nich jen nevzhledný svah. Úředníci tehdy pokácené stromy označili za bezcenné.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)