Horní Bříza se zbaví jedovatých látek

Horní Bříza – V Horní Bříze na Plzeňsku se bude likvidovat stará ekologická zátěž za více než čtvrt miliardy. Sanovat se bude bývalý umělý rybník blízko keramičky, do kterého podnik desítky let vypouštěl jedovaté látky, hlavně fenoly a dehet. Z Evropské unie získá obec na likvidaci nebezpečných látek 550 milionů korun. Plzeňský kraj se na investici bude podílet sumou do 30 milionů korun, což je 5,53 procenta celkových nákladů. V kraji jde zatím o nejvyšší sumu, kterou se podařilo získat z EU na likvidaci starých ekologických zátěží.

Umělý rybník, ve kterém místní keramička do sedmdesátých let ukládala nebezpečné látky, leží pod kopcem, který vznikl navršením dalšího odpadu. Skládka a nádrž plná jedů pod ní znamená letité nebezpečí, které obec neustále monitoruje. „Pod uvedenou skládkou se nachází významný vodní zdroj, a kdyby došlo k jeho znečištění, byl by to velký problém,“ uvedl místostarosta Horní Břízy Zdeněk Procházka (nez.). Bohužel podobných ekologických zátěží je v okolí hodně a peněz na jejich likvidaci málo. Tady se to podařilo, protože Horní Bříze pomohl projekt zaplatit krajský úřad. Deset procent musí totiž zaplatit žadatel o dotaci ze Státního fondu životního prostředí a tolik by Horní Bříza neměla. „Tam je nebezpečí průsaku nebezpečných látek do spodních vod a po rekultivaci by tím samým pozemkem měla vést krajská silnice,“ prohlásil náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro regionální rozvoj Ivo Grüner (ČSSD) a starosta Horní Břízy Vojtěch Šedivec (nez.) doplnil: „Máme snahu udělat nový přivaděč, hlavně pro nákladní dopravu, který by vyústil přímo v průmyslové zóně a tak by míjel obydlené části města.“

Starosta Horní Břízy Vojtěch Šedivec nepamatuje, že by se někde na severním Plzeňsku, kde za socialismu vládl chemický průmysl, podařilo v posledních letech nějakou starou ekologickou zátěž likvidovat. „Žádost byla akceptována a v současné době je ukončeno výběrové řízení na dodavatele stavby,“ dodal Vojtěch Šedivec.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Likvidaci ekologické zátěže by chtěla Horní Bříza dokončit nejpozději v roce 2013.

Těžká technika odstraňuje ekologické zátěže v Hodoníně Na Chrudimsku
Zdroj: ČT24