Japonský sbor přijede do Aše

Aš (Karlovarský kraj) – Tragické události na východě Japonska intenzivně sledují členové pěveckého sboru Chorus Egrensis z Aše. Před šesti lety absolvovali v zemi vycházejícího slunce turné na pozvání souboru z městečka Kasaoka. Na oplátku přijede japonský soubor do Aše na 14 dní 27. března. Zpěváci z Choru Egrensis jim chtějí předat co největší finanční dar na pomoc obětem. Organizují v celém Karlovarském kraji veřejnou sbírku.

Dospělí i dětská odnož Choru Egrensis teď po večerech pilují japonské písničky na společné vystupování. Suvenýry, fotografie a dárky z Japonska ve zkušebně ašského sboru převažují, i když zahraničních turné má za sebou víc. Silné jsou také vzpomínky na Japonsko. „Japonci byli úžasní, pro nás to byla obrovská zkušenost. Mohli jsme poznat jejich kulturu přímo v rodinách. V hotelu to nikdy nezažijete,“ popisuje jedna z účastnic zájezdu a rodiče zúčastněných dětí nyní mají prostor to oplatit: „Těšíme se určitě. Je to způsob, jak jim můžu vrátit, že se nám 14 dní starali o dceru a že se o ni starali velice dobře.“

Samotné městečko Kasaoka zemětřesení, tsunami a následky přírodní katastrofy nezasáhly, leží na opačné straně Japonska. Ašský sbor domluvil na dálku s japonskými přáteli, že prostředky ze sbírky předají do postiženějších oblastí. „Požádali jsme o spolupráci skauty v Aši i římskokatolickou církev. Budou sbírky a lidé budou moci přispět, jak budou moct, kde budou moct a kolik budou chtít,“ prohlásila umělecká vedoucí Chorus Egrensis Alexandra Benešová.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Japonský sbor převezme výtěžek sbírky na společném koncertu 28. března.