Spalovna v Karviné ještě nestojí, ale už vadí všem kolem

Ostrava - Obcím na Karvinsku se nelíbí nová spalovna, která má vyrůst v Karviné. Podle nich je město Karviná příliš zvýhodňováno. Karviná dostane jako kompenzaci sto milionů korun na ekologii, padesátiprocentní slevu na likvidaci odpadů a větší podíl akcií v krajském integrovaném centru. Okolní obce ale soudí, že dopad spalovny bude pro ně horší než pro Karvinou. Spalovna má stát nejpozději v roce 2015.

Moravskoslezský kraj přistoupil na podmínky Karviné po půlročním vyjednávání. Memorandum schválilo zastupitelstvo kraje. Ta se ale nelíbí zástupcům některých okolních obcí. „Myslím si, že měst a obcí kolem spalovny, které by měly mít kompenzaci možná ve větší míře než město Karviná, je daleko víc,“ tvrdí havířovský zastupitel Miroslav Polak. Náměstek hejtmana Miroslav Novák se ale podle svých slov jednání s ostatními městy nebrání.

Jednání Moravskoslezského kraje o spalovně se neobešlo také bez přítomnosti ekologických aktivistů. Ti nesouhlasí s výstavbou samotné spalovny ani se schválením memoranda. „Karviná si žádá jakousi kompenzaci na ekologii a nevím, jestli to máme brát jako úplatek, nebo co si pod tím máme představit,“ rozčiluje se Lada Peterková ze Sdružení Občané proti spalovně. „Vadí nám, že nebyly probrány veškeré šetrnější body nebo šetrnější alternativy nakládání s odpady,“ dodává. Náměstek hejtmana vidí alternativu spalovny ve skládkování, které by podle něj ale mělo na ekologii ještě horší dopady.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)