Moravskoslezské nemocnice musí uzavřít smlouvu s trestaným podnikatelem

Ostrava - Proces slučování nemocnic provází další pochybnosti. Rada Moravskoslezského kraje doporučila všem podřízeným nemocnicím uzavřít smlouvu o centrálním nákupu zdravotnického materiálu s podnikatelem Michalem Šlachtou. Ten byl přitom před třemi lety pravomocně odsouzen za nekalou soutěž.

Analýza krajského zdravotnictví od společnosti RGM Medical doporučila mimo jiné i společné nákupy materiálu do všech nemocnic spravovaných krajem. Členem týmu byl i Michal Šlachta, který podle kraje úspěšně zavedl centralizované objednávky v pěti nemocnicích na Slovensku. „To je člověk, který rozumí tomu programu a není to nikdo z té komise,“ hájí jej hejtman Moravkoslezského kraje Jaroslav Palas. Rada kraje přitom v prosinci, tedy ještě před dokončením analýzy poslala ředitelům nemocnic doporučení, aby uzavřeli smlouvu o konzultačních službách k centralizovaným nákupům právě se Šlachtou. Před třemi lety jej přitom krajský soud odsoudil k podmíněnému trestu za nekalou soutěž.

„Michal Šlachta nás nařkl z toho, že používáme kradený software, že jsme zloději,“ tvrdí ředitel společnosti Nar Marketing Milan Kaplan. „Jednalo se o to, že jsem poukázal na nepravost práce konkurence. To je dávno za mnou a bylo to něco, co s tím, co dělám teď, vůbec nesouvisí,“ nevidí v tom problém konzultant Úřadu Moravskoslezského kraje Michal Šlachta.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Koncepci RGM Medical kritizovali i lidé z vedení krajských nemocnic. Prvním odvolaným manažerem po schválení slučování nemocnic je předseda představenstva bílovecké nemocnice Martin Rais. Ještě jako ředitel nemocnice v Bílovci smlouvu s Michalem Šlachtou podepsat odmítl. Podle rady kraje nedostatečně komunikoval s krajským úřadem a je zodpovědný za loňskou ztrátu nemocnice. Šlachta za služby od každé ze sedmi krajských nemocnic bere dvanáct tisíc měsíčně. „Nevěděl jsem, jaké služby za tuto sumu dostanu, a připadalo mi to prostě moc,“ uvedl Rais. Smlouvy o poradenských službách s Michalem Šlachtou uzavřely nemocnice do konce tohoto roku. Poté by mělo centrální nákupy do všech sedmi nemocnic řídit vedení nově vzniklé příspěvkové organizace.