Velitel městské policie manipuloval s pokutami

Karlovy Vary - Ze zneužití pravomoci veřejného činitele obvinili kriminalisté velitele městské policie v Ostrově na Karlovarsku. Ten měl podle nich manipulovat s pokutami, které uložili jeho kolegové. Za dopravní přestupky je snížil na polovinu. Velitel je ale přesvědčený, že žádný zákon neporušil.

Strážník Attila Döme, který dnes městskou policii vede, měl jako bývalý zástupce velitele přístup k pokutovým blokům i elektronické evidenci přestupků. Toho podle kriminalistů zneužil a překročil tak své pravomoci. „Obviněný strážník snížil pokuty, které uložili jeho kolegové, na polovinu,“ vysvětluje mluvčí karlovarské policie Pavel Valenta. 

Velitel městských strážníků to nepopírá. Říká, že jeho podřízení řidičům za to, že nerespektovali zákazovou značku, uložili příliš vysoké pokuty. Tak je snížil. Odmítá, že by šlo o příbuzné nebo známé. K téhle události se mohu vyjádřit pouze v tom smyslu, že se cítím nevinen. Nedomnívám se, že bych spáchal trestný čin," hájí se Attila Döme. 

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Opoziční politici se už jednou snažili donutit vedení města a zastupitele, aby velitele odvolali. Marně. „Pro nás je nepřijatelné, aby v čele městské policie stál člověk, který je trestně stíhaný,“ zdůrazňuje poslanec Parlamentu a bývalý starosta Ostrova Jan Bureš. 

Bývalý velitel ostrovských strážníků a současný starosta Ostrova říká, že se o obvinění velitele dozvěděl až od novinářů. O jeho dalším osudu se poradí se svými kolegy. „Podle současných informací, které mám, tak si myslím, že opravdu tohle není skutek, který by byl trestným činem,“ říká starosta Ostrova Pavel Čekan. 

Podle starosty o odvolání velitele můžou rozhodnout jen zastupitelé. Za zneužití pravomoci hrozí obviněnému strážníkovi až tři roky vězení.