Opava v dražbě prodala dva domy i s nájemníky - ti se teď soudí

Opava - Okresní soud v Opavě začal projednávat kauzu místních nájemníků. Ti podali na město žalobu, protože podle nich porušilo zákon. V roce 2010 totiž prodalo jejich byty jako celek ve veřejné dražbě a oni tak nedostali šanci na přímý odkup. Podle obhájkyně města ale Opava ve svém jednání nepochybila. Hlavní líčení u soudu proběhne v pátek 1. dubna, kdy soudkyně vynese rozsudek.

Lenka Mikulová bydlí na Ostrožné ulici v Opavě – byt ve vlastnictví města si chtěla koupit. Předpokládala, že bude mít stejné podmínky jako ostatní Opavané, kteří si byty v minulosti koupili podle zákona o vlastnictví bytů nebo prostřednictvím obálkové metody. Zastupitelstvo ale změnilo podmínky a dva domy s byty prodalo v dražbě za více než 14 milionů korun. Podle obhájkyně města se nájemníci mohli dražby zúčastnit a ta proběhla zcela podle zákona. „Neumím si představit, kde bych vzala třímilionovou jistinu a nevím, která banka by mi půjčila 14 milionů, což byla vyvolávací cena,“ rozčiluje se Lenka Mikulová.

Nájemníci chtějí, aby soud zrušil platnost dražby, Opava by se tak stala znovu majitelem bytů a ty by jim mohla odprodat. Vydražitelem bytů se ale stala stavební firma, která si je chce ponechat. „Hned nám zvýšili nájem. Jsme z toho už všichni na nervy,“ říká jedna z nájemnic ve vydraženém domě Olga Procházková. K prodeji bytů formou dražby došlo ještě za minulého zastupitelstva. To nové v současné době prodej městského majetku pozastavilo a přehodnocuje pravidla.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

„Z morálního hlediska si myslím, že nebylo správné prodávat dům i s nájemníky v dražbě,“ tvrdí náměstkyně primátora Pavla Brady. Také advokátka nájemníků Jana Hamplová je přesvědčena o morálním pochybení, ale z právního hlediska si výsledkem jistá není. „V tomto sporu půjde o to, zda soudy vůbec formu dražby u veřejnoprávních subjektů, jako je obec povolí, to bude zajímavá právní otázka pro širokou veřejnost,“ myslí si.

  • Nájemnice Lenka Mikulová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2427/242607.jpg
  • Vydražený dům autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2427/242608.jpg