Domov pro seniory Květinka má dluhy

Horní Slavkov (Sokolovsko) – Desítky klientů domova pro seniory v Horním Slavkově na Sokolovsku mají nejistou budoucnost. Údajně kvůli vysokým dluhům dnes majitelka objektu nechala vypnout elektřinu, teplou vodu a dům přestala vytápět. Případem se už zabývají i úředníci kraje. Celé zdejší zařízení pro seniory je bezbariérové a přizpůsobené i tělesně postiženým. Má kapacitu 44 lůžek. Každý uživatel má k dispozici elektricky ovládané lůžko, šatní skříň, noční stolek a přípojku k televiznímu i rozhlasovému příjmu.

Se slzami v očích nechala majitelka objektu odpojit elektřinu desítkám nemocných důchodců. Tvrdí, že dál už soukromé zařízení úvěrovat nemůže, a doufá, že krajský úřad nechá klienty převézt jinam. Ti však případnou změnu příliš nevítají: „Raději bych zůstal tady, je tu ale nějaký chaos. Nemám k tomu slov.“ Dluhy přesahují tři miliony korun, v kotelně dochází uhlí, tvrdí majitelka objektu Miloslava Podhradská: „Musím ukončit veškerou činnost pro pečovatelák, kdy jsme prali prádlo, kdy jsme vařili, kdy jsme topili a dodávali elektrickou energii.“

Podnikatelka, která má prostory pro pečovatelský dům pronajaté, s novináři mluvit nechtěla. Spory provázely už v minulosti její působení v soukromém pečovatelském domě v Loučkách. Hygienici a krajští úředníci na místě zjišťovali, zda klienti kvůli vyhrocenému sporu nestrádají. „Došli k závěru, že v současné době klienti mají vše, co potřebují k tomu, aby mohli v zařízení zůstat,“ uvedla mluvčí Krajského úřadu Karlovy Vary Jana Pavlíková. V podvečer majitelka domu elektřinu dočasně zapojila. Kotelna ale vyhasíná a lidem zřejmě nepoteče teplá voda. Před víkendem úředníci soukromé zařízení znovu zkontrolují.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

V případě problémů jsou úředníci připraveni začít stěhovat klienty soukromého domova do krajských zařízení.

Pardubický kraj chce co nejrychleji zastavit nárůst sociálních lůžek v regionu.
Zdroj: ČT24