Šumavu zimní sezona neuspokojila

Železná Ruda (Šumava) – Nejhorší zima za poslední roky. Tak mluví o skončené zimní sezoně na Šumavě podnikatelé i představitelé tamních obcí. A menší počet zimních návštěvníků není prý nic výjimečného, jedná se o dlouhodobý trend. Podle provozovatelů zdejších lyžařských center na Šumavě bylo méně lidí a ani počasí nebylo pro lyžování příliš příznivé. Sezona přitom začala slibně, vleky se rozjely už na začátku prosince a vše vypadalo velmi nadějně.

Začátek zimy byl doslova ideální. Lyžovat se mohlo už zkraje prosince na přírodním sněhu, kterého bylo dost až do poloviny ledna. Pak přišla série několika oblev a lyžaři zmizeli. Pro největší lyžařský areál na západě Šumavy to znamenalo propad návštěvnosti a tržeb o zhruba 9 procent oproti loňskému roku. „Tento trend už trvá bohužel dva roky. Věřím tomu, že snad už jsme na dně a teď se to bude zlepšovat,“ uvedl provozovatel Skiareálu Špičák Vladimír Kasík. Nižší návštěvnost Šumavy zaznamenala i horská služba v počtu výjezdů. Těch bylo o patnáct procent méně než loni. „Druhá polovina zimní sezony, to bylo specifikum opravdu velice vážné, těžké a na českých horách i smrtelné úrazy lyžařů a snowboardistů,“ vysvětlil náčelník horské služby Šumava Michal Janďura.

Menší zájem o Šumavu dopadá především na ubytovatele, podle kterých se nejen snižuje počet návštěvníků, ale zkracuje se i doba jejich pobytu. Navíc je menší zájem o ubytování i v tradičních termínech, jako jsou jarní prázdniny školáků a vánoční svátky. „Je to snad poprvé, kdy jsem zažil, že na Silvestra byly volné pokoje,“ potvrdil starosta Kvildy Václav Vostradovský (nez.) a starosta Modravy Antonín Schubert (nez.) doplnil: „Podle jednoho ubytovatele je to 75 procent loňské návštěvnosti, podle jiných je to ještě větší propad.“

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Šumava láká alespoň v létě. „Lze to pozorovat na posledních sedmi letech, že léto neustále posiluje. Otvírají se nové nabídky a také nabídka autobusových spojení,“ prohlásil Václav Šebelík z Informačního centra Železná Ruda.

Místní doufají, že letní sezona nebude takovým zklamáním jako ta zimní. To ale záleží především na tom, jaké bude počasí.

Horská Kvilda na Šumavě
Zdroj: ČT24