Společné hlídky policistů a strážníků šetří peníze

Plzeň – Rozsáhlé úspory v resortu vnitra nutí policisty šetřit, kdekoli je to jen trochu možné. Jak se zdá, některá úsporná opatření mohou být i přínosem, třeba v jedné z plzeňských městských částí jezdí strážníci městské policie a příslušníci Policie České Republiky (PČR) na společné noční hlídky. Jízdou v jednom vozidle ušetří za benzin a rychleji mohou řešit případné přestupky, protože strážníci nemusí volat policisty ze služeben nebo vzdálenějších míst.

„Snažili jsme se společně vymyslet projekt, který by zvýšil kvalitu výkonu služby jak policistů České republiky, tak strážníků městské policie, a zároveň zabezpečil větší bezpečnost občanů,“ uvedl vedoucí obvodního oddělení PČR Plzeň Slovany a iniciátor projektu Martin Černý. V červnu chtějí policisté spolu s radnicí projekt vyhodnotit a společné hlídky zavést i v dalších okrajových částech města.

„V praxi fungují společné hlídky tak, že úderem desáté hodiny usednou do jednoho vozidla a přejíždějí do odlehlých a problematických částí obvodu,“ přiblížila pro ČT policejní mluvčí Simona Čejková.

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

Policie v Plzeňském kraji musí letos hospodařit s rozpočtem o třetinu nižším než v loňském roce, když dostala o 80 milionů korun méně. „Šetříme v podstatě úplně ve všech oblastech, policisté jedou na maximálně úsporná opatření, rezervy už vlastně nemáme žádné,“ posteskl si Petr Nováček z Městského ředitelství policie v Plzni.