Ostravští mohou vracet vypůjčené knihy ve dne i v noci

Ostrava – Knihovna města Ostravy chce svým klientům usnadnit vrácení knih. Umístila ve městě dva sběrné boxy. Lidé do nich můžou vracet vypůjčené knihy i mimo otevírací dobu. Čtenáři se tak vyhnou penále za upomínky. Metr vysoké kontejnery jsou chráněné před vykradením a stojí před budovou knihovny.

Knihovník Bohdan Volejníček informoval, že hned první den byly v takzvaných biblioboxech desítky knih. „Bibliobox poprvé zavedli v Karlových Varech, to nás samozřejmě inspirovalo. Nyní máme dva – u Ústřední knihovny u Sýkorova mostu a u naší největší pobočky v Hrabůvce,“ uvedla ředitelka Knihovny města Ostravy Miroslava Sabelová.

Vrácené knížky se vybírají každé ráno. Knihovníci je čtenářům ihned odhlásí z konta a rozvezou po všech pobočkách. Bohdan Volejníček však upozorňuje, že jde o zařízení pouze v rámci města. V biblioboxech se totiž již objevily vypůjčené knihy například z Prahy.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Výpůjční doba se dá prodloužit telefonicky nebo internetem až na 90 dní. Přesto 45 tisíc registrovaných čtenářů platí za upomínky několik tisíc korun měsíčně. Miroslava Sabelová říká, že snahou bude zřídit více biblioboxů, třeba i v Porubě. Ostravská knihovna je nositelkou titulu Městská knihovna roku 2010. V tomto roce slaví 90 let své existence.