Třinec vyhlásil válku hazardu

Třinec - Třinec je další město, které vyhlásilo válku hazardu. Rada města doporučila zastupitelstvu, aby zakázalo provozování všech výherních hracích automatů. Pokud zastupitelé novou vyhlášku schválí, zmizí automaty do začátku příštího roku ze všech veřejně přístupných míst města.

V Třinci je teď 160 výherních přístrojů. Herny lákají na velké výhry. Často ale způsobí dluhy a rozpad rodiny. I to je důvod, proč je v Třinci nechtějí, i když tak přijdou o tři miliony ročně do pokladny města. „Chceme razantně přistoupit k zákazu používání hracích přístrojů. Po vzoru dalších měst, například Bohumína a Karviné, jsme vzali tento problém do vlastních rukou,“ potvrdila starostka Třince Věra Palkovská. „Já bych spíš hledal to řešení v nějakém kompromisu. Stáhnout například jackpoty z venkovního prostranství tak, aby to ty hráče nelákalo,“ navrhuje zástupce firmy provozující výherní automaty Rudolf Kubík. Pokud zastupitelstvo novou vyhlášku schválí, začnou první výherní automaty z Třince mizet na konci tohoto měsíce.

„Automaty živí celé hospody. Cigarety, pivo a sodovky nebudou stačit ani na nájem a ty podniky prostě zkrachují,“ je přesvědčená provozní místního baru Šárka Konvičková. Samotný zákaz výherních automatů ale problémy vyřešit nemusí. Provozovatelé heren totiž městské vyhlášky obcházejí. Namísto zakázaných výherních hracích automatů do restaurací a barů instalují takzvané videoterminály. Jejich provoz už město zakázat nemůže, neboť podléhají schválení ministerstva financí. „Tato vyhláška by měla být nápomocná i tomu, aby ministerstvo financí do budoucna omezilo i videoterminály,“ dodává starostka Třince Věra Palkovská.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Zkušenost jiných měst, která bojují s gamblerstvím, je ale opačná. Zatímco města zpřísňují zákazy, ministerstvo vychází provozovatelům heren vstříc a videoterminály povoluje prakticky bez omezení. Příkladem může být Bohumín. „V Bohumíně se nám podařilo snížit počet výherních hracích automatů ze 140 na 30, ale v následujících letech nám tady ministerstvo financí povolilo přes 200 videoterminálů – navíc naprosto v rozporu se zákonem u budov škol, sociálních a zdravotních zařízení. Proto jsme na ministerstvo podali přes čtyřicet žalob,“ uvedl starosta Bohumína Petr Vícha. Pátého května bude žalobu Bohumína poprvé projednávat soud v Praze. Jeho výsledek napoví i dalším městům, jak problematiku řešit.