Za kraslicemi jedině do Kraslic

Kraslice - V Kraslicích na Sokolovsku si tradičně s předstihem připomínají Velikonoce. Začal tam už 12. ročník výstavy, na které lidoví tvůrci zdobí vajíčka před očima návštěvníků. Podle umělců začíná být o jejich řemeslo a tradice větší zájem. Mezi tradiční zdobení patří batikování voskem, lepení slámou a jezerní sítinou nebo škrábání. Méně tradiční, ale časově náročné, je broušení a zdobení pomocí drátků. Kraslická výstava letos nabízí téměř 700 ozdobených vajíček. Týden před jarními svátky začaly už v některých městech i tradiční trhy. Například ty karlovarské nabízí hlavně řemeslné výrobky a další zboží spojené s Velikonocemi.

Desítky kraslic na výstavě vznikají přímo pod rukama umělců. A jak dlouho trvá výroba jedné kraslice? „Pět hodin i víc,“ říká umělec Karel Klingora. „Na to vajíčko to lepím modelářským středně hustým vteřinovým lepidlem a musím si dávat pozor, abych se tam nepřilepil sám,“ doplnil. Umělecké zdobení kraslic se v některých případech učí i děti od svých rodičů. Příkladem mohou být otec a syn Poulíčkovi z Praskačky na Královéhradecku. „Dělám to v podstatě už skoro čtyřicet let, syn začíná, ten to dělá deset let. Používáme metodu batikování,“ uvedl Pavel Poulíček.

„Nekvalitní vajíčko praskne. Říká se tomu madeirová krajka, protože to tak vypadá a používám k tomu diamantový hrot,“ přiblížila dírkované kraslice Zuzana Borecká z Chodova. Oslava Velikonoc se podle umělců v posledních letech vrací k původním tradicím. A to i přesto, že například koledníci jako výslužku dostávají čím dál častěji čokoládová vejce nebo různé náhražky. „Ve společnosti komerce samozřejmě vítězí, ale z mého pohledu je čím dál víc lidí, kteří se zajímají o ty tradice,“ potvrzuje Ivana Sieberová, členka Asociace malířů a malířek kraslic ČR.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)
Výroba kraslice
Zdroj: ČT24