Stav týrané klisny se zlepšuje - dožije v azylovém zařízení

Cheb – Česká televize nedávno informovala o případu týrání klisny ve Vlkovicích na Mariánskolázeňsku. Zvíře bylo podvyživené, mělo olysalou srst a tělo plné boláků. Veterináři se obávali o jeho život, dali proto podnět, aby bylo zvíře odebráno a převezeno do speciálního azylového zařízení. Z něj teď přichází dobrá zpráva – Lukava žije a její stav se začíná zlepšovat. Chovatele čeká pokuta až 50 tisíc korun.

Klisna je teď v karanténě a prochází různými vyšetřeními – veterináři ji také postupně zbavují parazitů, kteří ji téměř připravili o srst. „Vzhledem ke stavu, ve kterém kobyla je, jsou krevní testy uspokojivé. Je poměrně velká šance, že by mohla několik let žít v klidu,“ uvedla veterinární lékařka Václava Molnárová. Ta do několika týdnů rozhodne, jak dlouho bude ještě Lukava v karanténě. 

Dobrá zpráva je, že zvíře postupně přibývá na váze. Podle Hany Šimkové, která se o zvíře v azylovém zařízení stará, spořádá Lukava denně asi 30 kg sena, což je prý mnohem víc, než by měla. „Katastrofální vyhublost, ve které se kobyla nacházela, určitě vznikala několik měsíců. Poměrně dlouhou dobu jí nebyla věnovaná žádná péče a její výživa byla nulová,“ popisovala veterinářka na počátku dubna, kdy bylo zvíře zabaveno chovateli. 

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Ten nebyl majitelem Lukavy, zprostředkovaně se k němu dostala od důchodkyně z Blanska. Chovatel navíc majitelce o stavu klisny lhal, do telefonu jí prý tvrdil, že se má výborně a že na ní jezdí jeho dvě vnoučata. Majitelka se s azylovým zařízením domluvila, že Lukava po karanténě dožije v pětadvacetihlavém stádu koní s podobným osudem.