Petici za Slezskou nemocnici podepisují tisíce lidí

Opava - Už pět tisíc podpisů má petice za zachování samostatnosti Slezské nemocnice. Moravskoslezský kraj chce toto zařízení stejně jako dalších šest krajských nemocnic sloučit do jedné organizace. Podle petičního výboru by to ale znamenalo zrušení některých oddělení a tím i zhoršení dostupnosti zdravotní péče. Zastupitelstvo kraje bude o sloučení nemocnic rozhodovat příští týden. Všichni zájemci mohou petici podepsat ještě do soboty 23. dubna. Pak ji zástupci petičního výboru plánují předat opavskému magistrátu a také krajským zastupitelům.

Podle iniciátorů petice má po sloučení nemocnic dojít ke zrušení kožního oddělení a lůžkové části oddělení ortopedického. Doporučuje to totiž analýza společnosti RGM, kterou si nechal vypracovat kraj. „Jak chcete garantovat zajištění konkrétně té ortopedické péče ambulantní formou? Je to chirurgický obor, který provádí například endoprotézy a ty rozhodně ambulantně provádět nelze,“ argumentuje lékař SNO Václav Vlček. „Pokud nebude operativa a lůžkové oddělení, tak můžeme přijít o erudované lékaře,“ přidává další argumenty tiskový mluvčí Slezské nemocnice v Opavě Daniel Svoboda.

„Tyto věci se budou teprve řešit. Máme analýzu, která hodnotí finanční stránku, ale na druhé straně budou stejně důležité potřeby občanů,“ tvrdí náměstek hejtmana MS kraje Karel Konečný. Pro zachování nemocnice ve stávající podobě se vyslovila i rada Opavy. I proto, že Slezská nemocnice má spádovou oblast asi 180 tisíc lidí. „Je nezbytné zachování zdravotní péče v komplexním rozsahu tak, jak ji nemocnice poskytuje teď,“ prohlásil primátor Opavy Zdeněk Jirásek.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)
Péče o pacienty
Zdroj: ČT24