Komunální Volby v Tatrovicích byly zmanipulované

Tatrovice - Volby v Tatrovicích u Sokolova byly podle vyšetřování zmanipulované. Policie postupně přezkoumala všechny dokumenty volební komise a došla k závěru, že starosta za ODS Luděk Němec stanul v čele obce neprůkazným způsobem. Podnět k vyšetřování dala místní opozice, když její návrh na opakování voleb neuznal krajský soud. Za manipulaci s volebními lístky hrozí zatím neznámému viníkovi tříleté vězení. Jeho totožnost se však prozatím nepodařilo zjistit, a proto je stíhání vedeno proti neznámému pachateli.

Policie už ve vesnici vyslechla všechny voliče. Prověřovala tak anketu, kterou těsně po volbách uspořádala poražená opozice. Podle mluvčí Andrey Pomichalové se nikdo z vyšetřovaných k manipulaci s volebními lístky nepřiznal. „Na tomto případu ještě pracujeme. Není vyloučeno, že může dojít k obratu a budeme moci určit konkrétní osobu. Pokud by se to nestalo, budeme muset případ odložit,“ poznamenala mluvčí.

Podle mluvčího ministerstva vnitra Vladimíra Řepky je šance, že by se volby v Tatrovicích opakovaly, jen teoretická. Mohl by o tom rozhodovat už pouze Ústavní soud, ovšem podnět by patrně nemohl vycházet z trestního oznámení, které se vztahovalo k současnému vyšetřování případu. Na krajský soud, jenž se některými spornými výsledky voleb zabýval, bylo možné podat podnět pouze do deseti dnů po volbách, dodal Řepka.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Z policejního vyšetřování a výslechů 113 tatrovických voličů podle mluvčí vyplynulo, že zmanipulováno bylo nejméně 20 volebních lístků. Zhruba stejný počet oprávněných voličů potvrdil, že svůj hlas odevzdal někomu jinému, a tak konečné výsledky voleb neodpovídaly hlasování. Starostou se stal kandidát ODS, která v sedmičlenném zastupitelstvu získala čtyři hlasy. Výsledky voleb napadlo Sdružení nezávislých, které se dvěma zastupiteli skončilo druhé. Jednoho člena má v zastupitelstvu volební sdružení Za dobré vztahy v obci.