Chátrající paneláky ve Frenštátě půjdou k zemi

Frenštát pod Radhoštěm – Torza nedokončených hotelových domů ve Frenštátě pod Radhoštěm půjdou k zemi. Dva velkokapacitní paneláky začaly v 80. letech stavět Ostravsko-karvinské doly s tím, že v nich budou bydlet horníci z nedalekého dolu. Jejich současný majitel slíbil, že je ještě letos nechá zbourat.

Dvanáctipatrové budovy, čítající 900 lůžek, k tomu přístavba s restaurací a kinem či nemocnicí, vše uprostřed rodinné zástavby - vize těžařů o bydlení pro horníky na okraji Frenštátu pod Radhoštěm byla na počátku 80. let na místní poměry velkolepá. Pak se ale otevření nedalekého dolu odsunulo a megalomanské betonové paneláky zůstaly nedokončené.

Téměř dvacet let poté, co odsud odešli poslední dělníci, jsou budovy v dezolátním stavu. Přitom ještě před deseti lety se uvažovalo, že se přestaví na sociální byty. Město ale tehdy nezískalo státní dotaci a projekt tak spadl ze stolu. Na stejném problému před třemi lety zkrachovalo první memorandum o demolici.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Teď svitla naděje, že se jich lidé v okolí konečně zbaví. Majitel, firma RPG, slíbila jejich demolici. „Po vyhodnocení všech možných variant jsme dospěli k závěru, že v současné době skutečně jiná možnost než demolice nepřichází do úvahy,“ vysvětluje mluvčí RPG Petr Handl.

Na počátku února podepsaly RPG se Sdružením měst a obcí na ochranu beskydského regionu dohodu o demolici hotelových domů. Pád chátrajících betonových monster místní vítají. „Celou dobu, co tam stojí, jsou trnem v oku nejenom občanům Frenštátu, Trojanovic, ale také turistům, protože to je rekreační turistická oblast,“ říká starostka Frenštátu Zdeňka Leščišinová.

Demolice by měla proběhnout ještě letos a zaplatí ji pouze majitel. Uvolněný pozemek by se měl využít pro sportovně-relaxační aktivity. Detaily a harmonogram bourání ale ještě známy nejsou.