Karlovým Varům vadí nápisy v azbuce, chystají změnu zákona

Karlovy Vary – V centru Karlových varů se objevuje stále více nabídek zboží a služeb jen v azbuce. Radnice používání češtiny nařídit nemůže, vymyslela proto jiný způsob. Primátor Petr Kulhánek a poslanec Rudolf Chlad začali připravovat návrh na změnu zákonů o reklamě a ochraně spotřebitele. Oba návrhy chtějí prosadit v Parlamentu ještě letos. Se záměrem souhlasí i Asociace krajů a Sdružení obcí a měst.

V Karlových Varech žije přes tři a půl tisíce rusky mluvících cizinců a další desítky tisíc jich každý rok jezdí do lázní. Používat na reklamních poutačích pouze azbuku je ale podle primátora v českém městě nepřijatelné. „Magistrát eviduje desítky stížností na podobné téma, chodí dokonce i od turistů,“ dodal mluvčí magistrátu Jan Kopál. Loni se problém objevil dokonce i v radničních novinách.

Zástupce rusky mluvící komunity Alexej Ružejnikov přiznává, že někteří ruští podnikatelé češtinu nerespektují. Obrovské nápisy v ruštině se nelíbí ani jemu: „Musí ale být vyhláška, musí být určeno a dáno, jak to má vypadat.“ Zákon, který by nápisy v cizím jazyce upravoval, ale Česká republika nemá.  

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Primátor Petr Kulhánek a poslanec Rudolf Chlad proto před čtyřmi měsíci začali připravovat pozměňovací návrh, který by takovou situaci vyřešil nejen pro Karlovy Vary, ale i pro ostatní města a obce. „Nechceme odstranit cizí nápisy, chceme pouze, aby ve stejné velikosti a na prvním místě byl vždycky jazyk té země, ve které žijeme,“ řekl ČT Kulhánek.

Petr Kulhánek
Zdroj: ČT24