Hasiči mezi sebou opět hledají šampiona

Karlovy Vary – Hasiči z celé republiky zahájili v Karlových Varech další ročník Ligy ve výstupu na věž. Závod patří mezi neoblíbenější disciplínu hasičského sportu, který má u nás tradici od roku 1967. Soutěž ale vznikla už o třicet let dříve v bývalém Sovětském svazu. Letošní ročník pokračuje po Karlových Varech v dalších sedmi krajích. Finále bude v Ostravě 9. září.

Vznik soutěže inspiroval způsob hašení domů v době, kdy neexistovaly výsuvné žebříky a plošiny. Při nácviku hasiči získají hlavně fyzičku a technické dovednosti. Úkol je jasný – co nejrychleji uběhnout 32 metrů, zaháknout žebřík a vylézt do 11 metrové výšky, tedy zhruba 3. patra. Hasiči hovoří o tomto závodě jako o královské disciplíně.

„V podstatě je to takový desetiboj dohromady, který zvládnou opravdu jenom ti nejlepší sportovci,“ věří předseda Českého svazu požárního sportu Antonín Minarský. Závodníci musejí skloubit atletiku, běh i lezení. „Baví mě na tom úplně všechno, hlavně jsou v tom kamarádi, je v tom adrenalin,“ libuje si závodník Pavel Sloup z Plzně.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Požárnímu sportu se v Česku věnuje 80 tisíc lidí. Výstup na věž dělá už jen tisícovka z nich a v reprezentaci je 16 závodníků. Musejí být rychlí, obratní a hlavně se nebát výšek. „Přísloví říká, že hlavou zeď neprorazíš, ale tito závodníci běží na plný pecky ke stěně,“ směje se Minarský. Někdy se stane, že závodník ze žebříku spadne, a tak jsou na zemi pro jistotu naskládané bezpečnostní polštáře.

Ti nejrychlejší zvládnou vystoupat do cíle za 15 sekund. Rekord 13,58 setin drží Karel Ryl z Ostravy: „Jsou to nervy, protože je to strašně technická disciplína a každá chyba znamená časovou ztrátu.“ Zda bude jeho rekord letos překonán, se uvidí na začátku září.