Nová Role má zaplatit penále za pozdní kolaudaci

Karlovarsko – Radnice v Nové Roli u Karlových Varů se dostala do problémů kvůli 11milionové dotaci, kterou město dostalo na stavbu turistického centra. Hlavně za to, že nemělo včas kolaudaci, mu regionální finanční úřad vyměřil navíc stoprocentní penále. Má tedy zaplatit celkem 22 milionů korun. Starosta Václav Heřman (ODS) poslal odvolání na Generální finanční ředitelství. Přestože proti anonymnímu udání má město argumentů dost, přijde o hodně peněz, i kdyby v kauze uspělo.

Areál se službami a s ubytováním pro turisty už slouží devět let. Václav Heřman říká, že vyměřené penále činí 50 procent rozpočtu města. Starosta Heřman už v roce 2008 požádal ministerstvo financí o vysvětlení, kdy je při čerpání dotace možné považovat stavbu za dokončenou – zda je tím myšlena kolaudace. Ministerstvo mu odpovědělo, že dokončení je třeba doložit zápisem o převzetí stavby od dodavatele, přičemž kolaudace v tu chvíli není nutná.

Mluvčí Finančního úřadu Plzeň Jitka Ježková informovala, že daňový subjekt může požádat o prominutí Generální finanční ředitelství. Po nezaplacení 22 milionů do 15 dní hrozí městu obstavení účtů, případně exekuce. Musí tedy ještě požádat finanční úřad o pozastavení platebního rozhodnutí. Podle platných pravidel za to zaplatí 7,75 procenta z původní dlužné částky. Z 11 milionů korun je to skoro 850 tisíc. Ty jsou nevratné i v případě, že by Generální finanční ředitelství nakonec dluh odpustilo.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)