Borovice, buk, jedle - u Bezdězu vznikl lesnický park

Liberec - Okolí Bezdězu na hranici Středočeského a Libereckého kraje bylo prohlášeno za lesnický park. Pro oblast to znamená, že se v lesích bude šetrněji hospodařit. Lesníci si oblast nevybrali náhodou, v historii tu totiž člověk do lesa příliš nezasahoval. Část území byla vojenským prostorem. Typickou dřevinou v oblasti Bezdězu je borovice. Lesy tu ale ukrývají i rozsáhlé bukové porosty, kde nejsou výjimkou ani dvě let staré stromy. Do parku se nyní má vrátit také jedle, které zde dříve rostla.

Lesnický park Bezděz má všechny tyto podoby přírody uchovat dalším generacím. Jedná se už o třetí lesnický park v Česku. „Chceme v něm hospodařit nadstandardně a především chceme lesnické hospodaření prezentovat veřejnosti,“ říká Ludvík Řičář, ředitel libereckých Lesů ČR.

Velká část území parku byla v minulosti vojenským prostorem a z lesnického pohledu se do zdejší přírody příliš nezasahovalo.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

„Území bylo v určitém režimu, kdy byl vliv veřejnosti eliminován. Vstupovalo se samozřejmě pouze na povolení a díky tomu se zachovala tato krásná krajina,“ vysvětluje Jiří Janota, ředitel Vojenských lesů a statků ČR.

Nově vyhlášený lesnický park se rozkládá na ploše 18 tisíc hektarů. Polovinu území tvoří lesy hospodářské, druhou polovinu chráněné oblasti, přírodní rezervace, nebo evropsky významné lokality.

Okolí Bezdězu se stalo třetím lesnickým parkem v Česku. Zbylé dva jsou Křivoklátsko a Masarykův les u Brna.