Cena jízdného stoupne i v Plzni

Plzeň - Plzeňský magistrát chystá od ledna zdražení jízdného městské hromadné dopravy. Cena jednotlivé jízdy pravděpodobně stoupne z dnešních 12 korun na 16 korun, měsíční jízdné se zvedne ze současných 390 korun na 440 korun. Píše to dnešní vydání Blesku. Návrh na zdražení mají radní projednávat v červnu. Za MHD si od letošních prázdin připlatí také obyvatelé Prahy. Zde bude přestupní jízdenka stát 32 korun.

Podle ekonomického náměstka primátora Martina Zrzaveckého bude možná zdražení jednotlivého jízdného ještě razatnější. „Je otázka, jestli u jízdenky půjdeme na 16 Kč, nebo ještě výš. Preferujeme předplatné a tady by zdražení nemělo být tak razatní,“ uvedl.

Návrh na zdražení vychází z toho, že poslední zvyšování cen u jednorázových jízdenek bylo v roce 2004 a u předplatného v roce 2008. „Za srovnatelnými městy, jako je Praha, Brno a Ostrava, zaostáváme o desítky procent,“ prohlásil v březnu ředitel plzeňského dopravního podniku Michal Kraus.

Z nedávného průzkumu vyplynulo, že si lidé v Plzni častěji pořizují právě měsíční a jednorázové jízdné. Nákup několikaměsíčního předplatného pořizovaného v době ekonomického růstu za poslední roky klesá meziročně o čtyři procenta.

Plzeňský městský dopravní podnik utržil loni z jízdného 280 milionů korun, což byla zhruba čtvrtina ročních nákladů firmy stoprocentně vlastněné městem.

Cestující
Zdroj: ČT24