V Dolní Lomné probíhal výcvik vodicích psů

Dolní Lomná - V Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku se konalo pětidenní školení vodicích psů. Sjeli se sem nevidomí z celé republiky. V rámci výcviku se psi učili provázet nevidomé městem za plného provozu nebo chodit v uměle vytvořené překážkové dráze. Iniciátorkou výcviku byla Pavla Čichoňová, nevidomá absolventka konzervatoře a nynější studentka práv si život bez vodicího psa nedokáže představit.

„Vodicí pes pomáhá nevidomému řešit každodenní nástrahy, dovede ho tam, kam člověk potřebuje, a dovede ho bezpečně,“ prohlásila iniciátorka akce. Nevidomí se se svými psy učili pracovat pět dnů. Za plného provozu ve městě, na umělých překážkách, cvičili i neobvyklé povely. „Sedmiletá labradorka například na povel piano nebo forte štěká podle intenzity, kterou potřebuji,“ podotkla Čichoňová.

Nevidomí využili pro výcvik ideální podmínky v Těšínských Beskydech. „Týden měli krásné prostředí pro to, aby vycvičili psy, kteří jim budou v některých případech zachraňovat život,“ prohlásil Evžen Delong, organizátor akce. Téměř týdenního výcviku se zúčastnilo třináct nevidomých se svými psy.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)