Cyklostezce Bečva přibudou další kilometry

Velké Karlovice – Olomoucký kraj podpoří dokončení cyklostezky Bečva. V Česku je to jedna z nejdelších, měří 141 kilometrů. Stezka je uceleným záměrem obcí zaměřeným na vybudování multifunkčního cyklistického koridoru spojující obce na toku nejprve Vsetínské Bečvy a od Valašského Meziříčí po Tovačov řeky Bečvy. Začátek celého projektu se datuje do roku 2001, kdy se obce sdružené v dobrovolném svazku obcí Valašsko-Horní Vsacko dohodly na společném postupu.

Cyklostezka kopírující Bečvu od Velkých Karlovic do Přerova vede přes tři kraje – Zlínský, Moravskoslezský a Olomoucký. Mezi obcemi Špičky a Hustopeče nad Bečvou však je v dezolátním stavu. „Je to jeden z posledních úseků na území Olomouckého kraje a vůbec na území mikroregionu Hranicko, který není dobudovaný a pro cyklisty je špatně průjezdný,“ uvedla ředitelka Hranické rozvojové agentury Michaela Škrobánková.

V případě cyklostezky Bečva jde o nových dvanáct kilometrů, na které hejtmanství přispěje částkou dva miliony korun. Dalších sedm milionů korun získá Hranicko z Regionálního operačního programu, tedy z Bruselu. „Snahou je, aby tam všude byl asfalt. Nyní je to o tom, že se často projíždějí úseky, které jsou, zejména v deštivém počasí, výrazně podmáčené a takřka neprůjezdné,“ prohlásil náměstek hejtmana Olomouckého kraje Pavel Horák (KDU-ČSL) a předseda sdružení Olomoučtí kolaři Jaroslav Mikšaník doplnil: „Samozřejmě, kde je vysoká frekvence cyklistů, je pro cyklisty pohodlnější jet po živičném nebo betonovém povrchu.“

Reportáž Pavla Konečného (zdroj: ČT24)

Cyklostezka Bečva by měla být hotova v příštím roce, propojí 28 obcí a měst.

Olomoucký kraj podpoří dokončení cyklostezky Bečva.
Zdroj: ČT24