Propady na R48 u Starého Jičína ohrožují tisíce řidičů

Starý Jičín - Tisíce řidičů denně ohrožuje podle geologů prohlubeň na rychlostní silnici R48, která vede kolem Starého Jičína. V pravém jízdním pruhu podle nich cesta klesla o několik centimetrů. Ředitelství silnic a dálnic ale tvrdí, že vozovka je v pořádku a žádná kolize nehrozí. V místě, kde je vozovka rychlostní silnice poškozena nejvíce, přitom jezdí auta pravidelně větší než stokilometrovou rychlostí.

Komunikaci R48 vedoucí kolem Starého Jičína sice částečně odlehčila nová dálnice, i tak tudy ale projede několik tisíc aut denně - podle geologů ne úplně bezpečně. Propadá se tady totiž cesta. „To území je nebezpečné, při vysoké rychlosti tam dochází k velkému naklonění vozidel a myslím si, že tam mají často problém zejména v nočních hodinách zvládnout řízení,“ tvrdí geolog Jaroslav Ryšávka. „V rámci pravidelných prohlídek jsme na silnici R48 nezaznamenali žádný výrazný sesuv půdy, který by ohrožoval plynulost a bezpečnost provozu na této komunikaci,“ říká ale mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR Martina Vápeníková.

Trhlina v pravém pruhu silnice ve směru na Nový Jičín je dlouhá téměř 10 metrů. „Tam stačí třídenní deště – 50 milimetrů vody a více za den a může se to utrhnout celé,“ myslí si geolog Jaroslav Ryšávka. Podle mluvčí ŘSD ČR Martiny Vápeníkové se ale žádná větší oprava na této silnici v nejbližší době neplánuje. Řidičům tak nezbývá, než přizpůsobit styl jízdy stávajícímu povrchu vozovky.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)