Železnou Rudu obkrouží tři naučné stezky

Železná Ruda – Tři nové naučné stezky připravuje Železná Ruda na Šumavě. Mají být náhradou za uzavřenou Lávkovou stezku nad Čertovým jezerem. Její rekonstrukci totiž nepovolili ochranáři. Naučné stezky provedou turisty například po zaniklých sklárnách a ukážou vojenské bunkry, které vznikly v době studené války. Hotové by měly být do konce letošní turistické sezony.

Naučné stezky v Železné Rudě a jejím blízkém okolí původně neměly vzniknout vůbec. Peníze z Evropské unie, které jsou na ně vyčleněny, byly původně plánovány na opravu historické lávkové cesty, která ale kvůli ochraně přírody zůstane nadále nepřístupná. Město proto pro získané peníze hledalo nové uplatnění. „Je to dotace skoro 100 tisíc eur, nyní probíhá změna žádosti. Rádi bychom stezky vybudovali ještě letos,“ uvedl starosta Železné Rudy Michal Šnebergr.

Tři stezky se budou vzájemně prolínat a budou dlouhé bezmála 50 kilometrů. Jedna z nich, která bude připomínat historii sklářství, by navíc měla být sjízdná na kole. "Jedna mapuje sklářství okolo Železné Rudy, jedna bude o historii obce Špičák a třetí je nazvaná Utajená obrana železné opony a přibližuje objekty polní obrany vzniklé za doby studené války," vypočítává místostarosta Železné Rudy Milan Kříž.

Objektů, které měly sloužit k zastavení nepřítele ze západu, je v okolí Železné Rudy více než padesát. Veřejnost bude mít možnost nahlédnout do asi pěti z nich. Podle spoluautora stezky Patrika Soukupa budou k vidění palebné objekty pro kulomety, objekty sloužící jako úkryt tarasnicového družstva nebo pro obsluhu kanónu a také pozorovatelny.