Bývalá starostka si údajně nechávala odměny druhých

Sokolov - Policisté zahájili trestní stíhání bývalé starostky Nové Vsi na Sokolovsku Miloslavy Egerové (KSČM). Podle nich si nechala pro sebe část odměn pro lidi pracující pro obec. Čtyřiašedesátiletá žena si od policistů vyslechla obvinění z trestného činu podvodu a hrozí jí až pětiletý trest odnětí svobody. Svouji vinu odmítla.

Zastupitelé Nové Vsi na Sokolovsku před pěti lety rozhodli o tom, že obec bude z rozpočtu vyplácet odměny svým občanům. Peníze měli dostat například za pomoc při pořádání různých kulturních a sportovních akcí. Celkem šlo o 200 tisíc korun. Podle policie si ale část peněz nechala bývalá starostka.

„Jako bývalá starostka jedné z obcí na Sokolovsku měla převzít z pokladny obecního úřadu finanční hotovost přes 200 tisíc korun. Peníze byly určeny na výplaty odměn občanům, kteří měli pro obec vykonat prospěšnou činnost,“ popsal mluvčí karlovarské policie Pavel Valenta. Žena ale vyplatila na odměnách pouze asi 60 tisíc korun a navíc o vyplácení odměn nevedla žádnou evidenci, ani nepředala do pokladny obce žádné doklady prokazující skutečné vyplacení odměn.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Dcera: Kvůli pár korunám by neriskovala pověst

Podle policie si žena byla plně vědoma, že částky, které vyplácela, neodpovídají částkám uvedeným v seznamu, který schválilo zastupitelstvo obce. Zbytek si ponechala pro osobní potřebu. Škoda činí 149 tisíc, doplnil Valenta. Bývalá starostka si tak ročně mohla přilepšit zhruba o 37 tisíc korun. Zatím se k případu nechce vyjadřovat před kamerou. Její dcera ale tvrdí, že by kvůli pár korunám rozhodně neriskovala svou pověst. Měsíčně totiž měla příjem 30 tisíc.

Bývalá starostka se brání, že všechny odměny vyplatila tak, jak měla, a doklady zůstaly na radnici. Případ odmítla komentovat i účetní obce a vyjádřit se nechtěli ani oslovení obyvatelé. Policie ženu ještě znovu vyslechne.