Kontroverzní demolice domu kultury v Plzni

Plzeň - V Plzni se vyostřují spory kolem bourání socialistického domu kultury v centru města. Investor s demolicí nepočkal navzdory protestům spolků a aktivistů, kteří chtějí objekt vyhlásit kulturní nebo technickou památkou. Padají už první trestní oznámení. Investor se brání tím, že dosud nikdo o stavbu nejevil zájem a protesty jsou účelové.

Domu kultury na nábřeží neřeknou Plzeňané jinak nežli dům hrůzy u Radbuzy. Teď, když se nad ním stahují mračna, zčásti otočili. Místo něj má totiž vyrůst klasické obchodní centrum a skončí tak Divadlo Miroslava Horníčka i velký sál pro kulturní akce. Navíc stavba je svým způsobem unikát. „Zbořit tento dům a postavit místo něj obchodní centrum je to nejhorší, co se pro to místo může stát,“ upozorňuje architekt Marek Sivák.

Pod petici na záchranu plzeňského domu kultury se podepsalo již přes osm tisíc lidí. Podle odpůrců demolice si investor dobře uvědomuje, že brzy přijdou památkáři posuzovat, jestli si dům kultury titul kulturní památky zaslouží, a tak začal s předčasnou demolicí rovnou Divadlem Miroslava Horníčka. „Včera jsem podal ústně trestní oznámení a dnes ho jdu písemně doplnit s tím, že jsem se obrátil i na ministerstvo kultury, aby zjednalo nápravu,“ říká Martin Marek ze sdružení Kultura(K) vítězí!    

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Majitel domu kultury štáb České televize do divadla nepustil, a tak byly slyšet jen sbíječky za zdí. Žádost o rozhovor odmítl. Ani radnice nemá zatím úplně jasno, co s domem kultury a cenným místem v centru bude dál. „Město by se mělo snažit zasáhnout do toho, co tam vyroste. Záměr, který investor prezentoval, se nám nelíbí,“ uvádí plzeňský zastupitel Petr Suchý. „Město chce zasahovat do toho projektu tak, aby nezatížil centrální část města,“ vysvětluje náměstek plzeňského primátora Petr Rund. 

Radnice může stavbu v centru ovlivnit, ale ne zakázat. V územním plánu je totiž místo zanesené jako nákupní plocha.