Anticenu za nejhorší silnici dostali silničáři z Moravskoslezského kraje

Ostrava - Nejhorší úsek silnice v celé zemi je v Moravskoslezském kraji. Vede z Rychvaldu do Bohumína. Rozhodli o tom motoristé v anketě na serveru Výmoly.cz. V konkurenci zhruba pěti set dalších výtluků z celé země získal souvislý pás děr na rychvaldské ulici Bohumínská zhruba deset tisíc hlasů. Silničáři už vozovku opravili, podle provozovatelů serveru i v důsledku zveřejnění na internetu. Soutěž o nejhorší výmol v České republice bude pokračovat i v příštím roce. V nejbližší době budou provozovatelé serveru a moravskoslezští silničáři jednat o tom, jak službu upravit pro lepší využití při konkrétních opravách vozovek.

V keramice vyvedená značka nerovností na vozovce - cena pro správce nejhorší silnice v České republice už má svého majitele. Stala se jím Správa silnic Moravskoslezského kraje kvůli stavu úseku silnice druhé třídy číslo 471 z Rychvaldu do Bohumína. Deset tisíc motoristů, kteří do poloviny května hodnotili fotografie a videa na serveru Výmoly.cz, označilo tento úsek za nejvíce poničený v zemi. „Byl to opravdu tankodrom, přes který se nedalo projet, aniž by fakt člověk nespadl do nějaké díry. Já po té cestě jezdím denně do zaměstnání, takže jsem to nafotil,“ říká autor fotografií vítězného výtluku Rudolf Schühler.

„Bereme to sportovně, protože výtluky a výmoly se vyskytují. Tady ta anticena je vlastně na základě výmolů, které se vyskytly v lednu tohoto roku, a tento úsek byl řádně označen dopravním značením, neevidujeme na něm vůbec žádný nárok na náhradu škody,“ tvrdí technicko-provozní náměstek Správy silnic MS kraje Milan Novák. Stránky Výmoly.cz s galerií děr, které nahrávají samotní řidiči, založil na konci ledna Petr Čaník z Kopřivnice. Podobný projekt zatím nikde v zahraničí neexistuje. „V tuto chvíli evidujeme nějakých 500 děr - ať už to jsou videa, nebo fotografie, takže ohlas řidičů byl pro mě velmi pozitivní,“ řekl realizátor projektu Petr Čaník.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Podle loňského sčítání dopravy projede po nejhorší silnici mezi Rychvaldem a Bohumínem každý den pět tisíc aut. Kritický „vítězný“ úsek už silničáři stačili opravit. Podle provozovatelů serveru Výmoly.cz za to může i anketa, silničáři ale tvrdí, že to bylo v rámci běžné jarní údržby. „Úsek je opraven a chystá se na něm už dlouhodobě i velká rekonstrukce, která by měla započít už v tomto roce,“ uvedl Milan Novák. Podle průzkumu realizátorů projektu Výmoly.cz jsou už opraveny všechny úseky, které se umístily na prvních místech ankety.

  • Anticena pro moravskoslezské silničáře autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2598/259788.jpg
  • „Vítězný“ úsek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2598/259789.jpg