V Hazlově už je jasno, starostou není Čapek ani Dvořáková, ale Všetečka

Hazlov (Chebsko) – Starostou Hazlova na Chebsku nejsou Josef Čapek (NEZÁVISLÍ) ani Lenka Dvořáková (SNK Změna pro Hazlov), kteří si post nárokují. Ani jeden z nich totiž nemá mandát zastupitele. Funkci starosty by tak měl nadále vykonávat bývalý starosta Miroslav Všetečka (ČSSD). Vyplývá to ze zjištění ministerstva vnitra. Vesnici přináší spory veliké problémy. Banky jí už na začátku týdne zablokovaly i obecní účty.

Josefa Čapka zvolili zastupitelé starostou po volbách. Jenže ještě předtím byla na obecní úřad doručena jím podepsaná rezignace. To, že by ji úmyslně podepsal, ale Čapek odmítá, i když jeho podpis prověřila policie. Vše dal proto k soudu. „Zatím radnici neopouštím. Pro mě bude jednoznačný až výrok nezávislého soudu,“ řekl dnes ČT. Na základě stížnosti náhradníka Josefa Mondeka ale tehdy ředitel krajského úřadu rozhodl, že Čapkovi mandát zanikl a zastupitelem je Mondek. Ten se přiklonil k opozici, která tak získala většinu a na zasedání 10. května zvolila starostkou Dvořákovou.

Mandát zastupitele ale podle rozhodnutí ministerstva nemá ani Dvořáková. Na úřad nastoupila z pozice náhradníka členů zastupitelstva, kteří podali rezignace. „Podle zjištění ministerstva však mandát paní Dvořákové nevznikl, neboť rezignace podaná předchozí členkou zastupitelstva Martinou Válkovou nezpůsobila zánik jejího mandátu z důvodu nejednoznačného obsahu textu podané rezignace. Z tohoto důvodu nemohlo dojít k platnému zvolení paní Lenky Dvořákové novou starostkou,“ sdělila mluvčí ministerstva Denisa Čermáková. Podle Dvořákové už ale Válková podala rezignaci správně a mandát jí tak opět přísluší.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Všetečka: Veškeré problémy by vyřešily nové volby

Všetečka dostal ve volbách největší počet preferenčních hlasů, starostou už ale být nechce. Vedle moderování v regionálním rádiu totiž vydává i místní tisk a je také úspěšný hudebník. Teď ale půjde především ihned do bank, aby obnovil přístup k účtům, který starému vedení obce zablokovala Dvořáková. „A konečně také podepíšu dotace, které máme dostat od kraje,“ dodal s tím, že starostou pro něj ale dál zůstává Čapek. „Trvám na tom, že veškeré problémy v Hazlově by vyřešily nové volby,“ řekl dnes ČT. Ty je ale možné vypsat, až když rozhodne soud nebo odstoupí víc než polovina zastupitelů. Dosavadní opozice zatím nechce rezignovat. „Chceme, aby nějaký soud konečně jasně řekl, jak to bylo s rezignací pana Čapka,“ dodala Dvořáková. 

Odpovědné instituce by se proto podle Všetečky měly urychleně zabývat změnou zákona, aby se vyjasnily okolnosti právoplatné rezignace. „Takhle může moji rezignaci na úřad přinést moje zhrzená milenka a přijdu o mandát,“ řekl s nadsázkou.