Silná bouřka působila problémy po celém Česku

Praha / Ústí nad Labem – Intenzivní déšť a prudký vítr dnes zaměstnávaly záchranáře po celé republice. Přívaly vody na několika místech zastavily dopravu a hasiči museli vyprošťovat automobily, jinde déšť vyplavil veřejné budovy. V Praze dokonce bouřka doprovázená kroupami způsobila požár tramvaje a zatopila eskalátor v metru. Na Kroměřížsku zase poryvy větru strhly část střechy kina.

Škodu za zhruba 100 000 korun způsobil požár tramvaje ve vozovně v Patočkově ulici. „Řidič někde na trase vjel do velmi hluboké louže, voda se dostala do elektrického systému stroje a začalo se z něj kouřit. Řidič proto nechal cestující vystoupit a dojel do vozovny, kde začala tramvaj hořet,“ vysvětlila mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová.

Komplikace zaznamenali i cestující, kteří chtěli jet metrem ze stanice metra Můstek uprostřed Václavského náměstí. Voda tam natekla do eskalátorů, vstup do metra tak byl uzavřen. Provoz podzemky ale narušen nebyl, lidé mohli do stanice vejít z dolní části náměstí. „Dále jsme registrovali už jen menší výjezdy,“ dodala mluvčí.

Poničená střecha, zaplavené silnice i domy

V Holešově na Kroměřížsku silný vítr poničil střechu zdejšího kina Svět. Utržená konstrukce z trámů a plechu, která spadla na chodník, naštěstí nikoho nezranila. Podle hasičů však trosky zabraly plochu sedm krát sedm metrů. „Místo bylo označeno a předáno majiteli. Díky tomu, že pršelo, tudy zrovna nikdo nešel. Bylo obrovské štěstí, že se nikomu nic nestalo,“ dodal zasahující hasič Hrtús.

V Ústeckém kraji museli hasiči zasahovat na celkem 13 místech, silný déšť zaplavoval komunikace. Ve Břvanech na Mostecku v zatopené ulici uvízla řidička se svým automobilem, který pak hasiči museli vytáhnout. Podobný problém se řešil v pražské ulici Chlumecká. Zde asistovali hasiči u vyproštění dvou aut, které tam uvěznil náhlý příval vody. „Škoda tam bude přesahovat sto tisíc, ale není ještě přesně vyčíslena,“ podotkla Adamcová. Zaplavená byla například také světelná křižovatka v litoměřické části Mezibraní.

Déšť zaplavil i některé veřejné budovy. Hasiči například museli odčerpávat vodu z počítačové učebny gymnázia v Litoměřicích. Zaplavené byly i některé prostory pošty v Postoloprtech na Lounsku. Bouře také vyvracela stromy, například na silnici v Terezíně nebo na železniční trati u Lomu na Mostecku.