Ohlédnutí za stávkou v Moravskoslezském kraji a počítání ztrát

Ostrava - Je po stávce. Větší komplikace dopravě nepřinesla, podle odborářů ale zbytečná nebyla. Moravskoslezské dopravní podniky teď počítají, o kolik korun jsou chudší. Moravskoslezský kraj chce po dopravcích kvůli stávce tři miliony korun. České dráhy hlásí za celou Českou republiku škodu sedmdesát milionů korun.

Davy naštvaných cestujících a přeplněné autobusy – ty včera v Moravskoslezském kraji nebyly. Cestující se na stávku připravili a buď zvolili jiný způsob dopravy než obvykle, nebo zůstali doma. Dopravní podniky teď počítají, o kolik korun je stávka připravila. Částky se šplhají na sta tisíce. ČSAD Havířov mluví o ztrátě tři sta tisíc korun. „Uvidíme, jak se k tomu postaví kraj a město, protože podle smlouvy bychom měli zaplatit jako sankci za každý nevypravený spoj pět tisíc korun,“ uvedl ředitel divize osobní dopravy ČSAD Havířov Jakub Vyvial. České dráhy v rámci celé republiky prodělaly 70 milionů korun. Moravskoslezský kraj navíc po nich může chtít další až dva a půl milionu za regionální vlaky, které nevyjely. Ztráty ještě upřesní.

„Budeme ještě podrobně vyčíslovat náhradní autobusovou dopravu, penále od objednavatelů, neprůjezdnost zahraničních vlaků a podobně,“ řekla mluvčí ČD Kateřina Šubová. Stávka dopravě větší komplikace nepřinesla, ani vláda se nechystá ustoupit. Přesto odboráři vzkazují: „Stávka měla smysl!“

Reportáž Ivy Kubankové (zdroj: ČT24)

„Obyčejní lidé se nemají jak vyjádřit, jedině tak, že se skutečně dělá nějaká větší akce. Dokázali jsme, že dokážeme tu dopravu zastavit,“ říká spokojeně odborový předák ČSAD Havířov Ján Hlobík. Moravskoslezští odboráři neváhají jít do protestu proti vládním reformám znovu, příště ale razantněji.

Odboráři v Ostravě
Zdroj: ČT24