Bečov připomíná středověké praktiky

Bečov nad Teplou - Nejlépe dochovaný středověký hrad Bečov nad Teplou se mimořádně otevřel pro veřejnost. Památka vloni získala prestižní cenu za citlivou konzervaci. Návštěvníci se dozvědí, jak se památky zachraňují, z čeho jsou hrady postaveny, jak je možné, že tak dlouho vydržely nebo jak se ve středověku připravovala malta.

„Snažíme se zpřístupnit veřejnosti historické památky takovým netradičním způsobem,“ přiblížila Alena Švehlová, vedoucí provozu Státní hrad a zámek Bečov. Návštěvníci se mohou do prohlídky sami aktivně zapojit. „Mohou si vyzkoušet, jak se malta ve středověku připravovala, podívají se do mikroskopu, ošahají si souvrství historických vápenných nátěrů. Chceme, aby ty znalosti, které zde získají, mohli použít i při opravách svých chalup,“ řekla Dagmar Michoinová z technologické laboratoře, NPÚ.

Cyklus prohlídek nese název Dobrodružství vápna a písku. Odvážnější turisté se podívají na fasádu i z venku na lešení. Způsob záchrany hradu a následné prezentace vloni nadchl i odborníky. Bečovský hrad tak dostal prestižní cenu Europa nostra nazývanou také jako Památkářský Oscar. „Je to jediný hrad v České republice, který je dochovaný tak rozsáhle ve středověkém duchu,“ podotkla Švehlová.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Speciální prohlídky hradu budou v sezóně jen šest dní, vždy v sobotu a neděli ve čtyřech časech. Správa hradu proto zájemcům doporučuje rezervaci. Dvousetkorunové vstupné z mimořádné prohlídky památkáři použijí na projekt konzervace hradu. Ten by měl být na stálo zpřístupněný zhruba za pět let.

Prohlídky Bečova
Zdroj: ČT24