Auto odtáhnout a zase vrátit. Kdo to ale zaplatí?

Hradec Králové – Mezi soukromým provozovatelem parkování v Hradci Králové a radnicí vznikl spor o to, kdo má hradit za odtah vozidla, které brání čištění ulice a jehož majitel není známý. Firma vůz odtáhne, ale ještě ten den po úklidu ho vrací zpět. Jeho majitele nezná a nemá ani po kom vymáhat peníze. Kvůli sporu dokonce hrozilo, že firma přestane auta odtahovat úplně, což by úklid královéhradeckých ulic významně zkomplikovalo.

„Auta vracíme zpět v souladu s rozhodnutím Nejvyššího soudu o tom, že odtažená vozidla nemohou být zadržována déle, než po dobu, na kterou je vydán příkaz k odtahu…,“ odůvodnil postup provozovatel parkování Dušan Čížek. Vyvstala ovšem otázka, kdo ve více než stovce případů ročně zaplatí 1 600 korun za odtah a vrácení na původní místo, když majitel auta není znám. Firma ho ani nemůže zjistit, protože na rozdíl od městské policie nesmí vstoupit do registru.

„Jednou z variant je, že auto bude vráceno s botou,“ vysvětluje primátor Zdeněk Fink (HDK). Majitel se pak podle názoru radnice o vůz přihlásí rychle a zaplatí hned také za odtažení. Její spor s provozovatelem parkování způsobil, že se čištění ulic ve městě na dva týdny zastavilo, protože firma odmítala platit některé odtahy z vlastních financí. „Pohledávku, kterou si nebudeme schopni inkasovat sami, nám uhradí město a bude ji následně vymáhat, protože ono tu možnost má,“ vysvětluje řešení Dušan Čížek.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)