Místostarosta vyhrál soutěž na stavbu chodníku, opozice se bouří

Rybí - Vítězem soutěže na vypracování projektu na stavbu chodníku v obci Rybí na Novojičínsku se stal tamní neuvolněný místostarosta Martin Lapčík. Opozice hovoří o dohazování zakázek. Starostka i místostarosta se brání, že vše proběhlo v souladu se zákony. Transparency International jim dává za pravdu, současnou právní úpravu ale hodnotí jako nedokonalou. Projekt chodníku má místostarosta dodat do konce roku. Pokud bude starostka spokojená, hodlá jej oslovit i při dalších výběrových řízeních.

Soutěž na vypracování projektu čtvrtkilometrového chodníku směrem ke Štramberku vyhlásila starostka Marie Janečková na jaře tohoto roku. Oslovila tři uchazeče, mezi nimi i místostarostu Martina Lapčíka. Jediným kritériem výběru byla cena. Tu nejnižší ve výši zhruba 54 tisíc korun nabídl právě místostarosta a výběrové řízení vyhrál.

Na případ upozornil opoziční zastupitel Pavel Lichnovský. „Kritizuji tohle dohazování kšeftů na republikové úrovni, když jsem se dozvěděl, že tohle se děje u nás v obci, tak bylo jasné, že to budu samozřejmě taky kritizovat a že to zveřejním,“ říká. Starostka Rybí Marie Janečková tvrdí, že místostarostu k účasti v soutěži vyzvala kvůli předchozím špatným zkušenostem s jinými projektanty. Jakékoliv pochyby ze zmanipulování zakázky odmítá.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

„Pohlídali jsme si to velmi dobře. Byl osloven jako vybraný dodavatel v rámci té zakázky, potom už se nezúčastnil žádného řízení, nebyl v komisi ani výběrové ani hodnotící,“ hájí Martina Lapčíka starostka Marie Janečková. „Rozlepování obálek probíhá na jednání rady. Když probíhalo v Rybí, tak já jsem ohlásil, že jsem podal nabídku a nemůžu se účastnit hodnocení nabídek ani otvírání,“ přidává další argumenty sám Martin Lapčík.

Podle organizace Transparency International je tento případ v souladu s českou legislativou. Zákon o střetu zájmů pamatuje padesátitisícovou pokutou pouze na situaci, kdy by funkcionář obce předem neinformoval, že má ze zakázky osobní prospěch. Ucházet se o obecní zakázku ale může kdokoliv, dokonce i starosta. „Já se domnívám, že příliš šťastné to není, protože člověk, který zasedá v zastupitelstvu a radě, tak má přirozeně bližší přístup k informacím a na základě toho má větší šanci, že tu konkrétní zakázku vyhraje,“ dodává ale vedoucí právní poradny Transparency International Vladan Brož.