Děti z dětských domovů se chystají na Krok do života

Zelená Lhota (Nýrsko) - Snazší přechod do běžného života by měl dětem z dětských domovů zajistit projekt Krok do života. Do jeho rámce patří i soustředění pro nejstarší děti, které se budou muset samy o sebe v budoucnu postarat. V rámci projektu nacvičují, jak se zaregistrovat na úřadu práce, jak s úřady jednat, ale i to, jak zažádat o práci nebo jak se chovat na pracovním pohovoru. Nácvikem prochází dvacítka dětí z dětských domovů Plzeňského kraje na pětidenním soustředění na Šumavě, většinu z nich totiž v nejbližší době čeká tvrdý střet s realitou.

„Měli by si tu prohloubit své znalosti, které od nás získali zčásti teoreticky, docházení na určité úřady a zařizování jsme vyzkoušeli zase prakticky,“ tvrdí komunitní pracovnice nepomuckého dětského domova Eva Batovcová. Manažerka projektu Jana Dvořáková shrnuje, že po odchodu z domova se s těmito běžnými situacemi začnou děti setkávat.

Klient Dětského domova Horšovský Týn Kristián Svojanovský: „Je to těžké. Vyjít z 'děcáku' a najednou být sám.“

Klientka Dětského domova Nepomuk Ivana Turková: „Já se vlastně osamostatním a už nebudu na nikom závislá.“

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Projekt Krok do života nemá nahrazovat dětem péči, které se jim dostává v dětských domovech, ale má je lépe připravit na to, že se budou muset postarat samy o sebe. Podle Evy Batovcové tkví hlavní problém v tom, že většina dětí nemá zažité standardní každodenní návyky. „Nedokážou dobře hospodařit s penězi, nedokážou úplně dobře fungovat ve své domácnosti, protože tety v dětském domově se o ně dobře starají a všechno mají připravené,“ říká komunitní pracovnice.