Zámek Žinkovy se poprvé od roku 1993 otevřel veřejnosti

Žinkovy - Zámek Žinkovy na jihu Plzeňska se o víkendu otevřel veřejnosti. Většinu prostor si návštěvníci mohli prohlédnout poprvé od roku 1993. A zájem byl obrovský. Lidé na prohlídky zámku, který si někteří pamatují z dob socialistických rekreací ROH, čekali hodiny. Interiéry pohádkového objektu za dva dny navštívily tisíce lidí, kteří si prošly těmi nejvýznamnějšími zámeckými místnostmi. Zámek bude veřejnosti otevřen opět za rok.

„Návštěvníci mohou vidět bývalou zámeckou kapli či společenské salonky v prvním a druhém poschodí, kdysi luxusní apartmány Škodů,“ uvedl pořadatel prohlídek zámku Žinkovy Pavel Motejlík. Zámek Žinkovy teď prochází kompletní rekonstrukcí a za několik let by měl být plně využíván, především ke komerčním účelům.

„Zámek chceme zrekonstruovat v ideálním případě za pět let. Už příští rok by měla být opravena fasáda a pracujeme na vnitřních prostorách. Základem je, abychom z toho co nejdříve udělali hotelové a kongresové centrum a zároveň kulturní stánek. Běžným prohlídkám zámku se pochopitelně nebudeme bránit,“ doplnil provozní ředitel zámku Chuck R. Robinson.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)