Do babyboxu ve Frýdku-Místku někdo odložil dvoutýdenní holčičku

Frýdek-Místek - Do babyboxu Nemocnice ve Frýdku-Místku dnes v 11:45 někdo odložil asi čtrnáctidenní holčičku. Sloužící lékař na JIP a novorozeneckém oddělení nemocnice Radim Dudek potvrdil, že holčička je zdravá a vitální a vzhledem k tomu, že je dnes den upálení Jana Husa, dostane zřejmě jméno Jana. Jde o 52. dítě odložené do babyboxů v České republice, mezi nimi je 32 holčiček a 20 chlapců. Ve Frýdku-Místku je to první dítě ve vyhřívané schránce, která v nemocnici funguje od 7. listopadu 2008.

V neděli někdo odložil právě narozenou holčičku do babyboxu v Šumperku. V červnu byla odložena čtyři novorozeňata - v Kadani, Ostravě, Benešově a Mladé Boleslavi. V Ostravě je přitom babybox mimo provoz, takže matka dítě donesla přímo zdravotníkům. Zakladatel babyboxů Ludvík Hess později v médiích uvedl, že mu žena začala psát, protože chce dítě zpět.

Výbor OSN pro práva dítěte nedávno ČR doporučil, aby stát projekt babyboxů co nejdřív zrušil. Porušuje prý pět článků Úmluvy o právech dítěte. Je údajně v rozporu třeba s právem dítěte na život a od narození i na jméno, totožnost, státní příslušnost či možnosti znát své rodiče. Podle Hesse je to ale nepochopení a nedorozumění, protože babyboxy naopak život zachraňovat pomáhají, jsou východiskem pro ženy ve velmi tíživých životních situacích.