Zuřivý pes těžce zranil dva muže

Havířov – Velmi vážná zranění utrpěli dva muži, které ve čtvrtek večer v Havířově pokousal rozčilený pes. Neštěstí se stalo v bytě jednoho z nich, kde bylo zvíře se svou majitelkou na návštěvě. Psa, který podle policejního mluvčího Jaroslava Kuse patří mezi bojová plemena, přivolaná odchytová služba uspala a převezla do útulku. Majitelce hrozí obvinění z ublížení na zdraví z nedbalosti.

Pes z neznámých důvodů při odchodu z návštěvy zaútočil nejprve na dvaatřicetiletého majitele havířovského bytu. Poranil ho na rukou a nohou, potom utekl a v domě napadl dalšího třiašedesátiletého muže. Ten dopadl ještě hůře. „Utrpěl hluboké mnohočetné rány na předloktí obou rukou a také v obličeji,“ popsal Ladislav Lang z operačního střediska záchranářů.

Mladšího muže museli z domu vyprostit hasiči. Po přistaveném nastavovacím žebříku vylezli do druhého patra a zraněného potom z balkonu spustili na lanech. „Po schodišti domu se pohyboval velmi agresivní pes, a tak hasiči nemohli zraněného, jak je při obdobných pomocích obvyklé, snést na nosítkách dolů po schodech,“ vysvětlil mluvčí hasičského sboru Petr Kůdela. Záchranáři potom pokousaného převezli na chirurgickou ambulanci. Druhý muž, který byl napaden v přízemí, skončil v nemocnici na urgentním příjmu.

Majitelka psa, která všemu bezmocně přihlížela, byla po příjezdu policie v šoku. „Nedokázala nám říct, jaké je pes rasy. Zřejmě se jedná o amerického buldoka nebo stafforda,“ řekl policejní mluvčí Kus. Policie zjišťuje míru zavinění útoku zuřivého psa, zatím nikoho neobvinila. V případě, že by se tak stalo, mohla by žena čelit obvinění z ublížení na zdraví z nedbalosti.

Útočník samotný je v havířovském útulku. Pracovníkům odchytové služby se podařilo psa uspat, potom ho z domu odvezli.