Kampaň Ostravu nedáme sklidila kritiku TOP 09 a Hnutí Ostravak

Ostrava – TOP 09 a Hnutí Ostravak ostře kritizovaly kampaň ostravské radnice Ostravu nedáme. Vládnoucí koalice ODS a ČSSD ji spustila na začátku září v reakci na chystanou změnu zákona o rozpočtovém určení daní. Podle novely by se měl snížit rozpočet Ostravy až o miliardu ročně.

Plakáty na tramvajích a v ulicích, videa na internetu – vše doplněné sloganem Ostravu nedáme. Podle radnice jde o informační kampaň, která má obyvatelům vysvětlit, jaké problémy přinese městu novela zákona o rozpočtovém určení daní – podle opozice předzvěst kampaně ODS a ČSSD do krajských voleb placená z peněz daňových poplatníků. „Je to placeno z peněz obyvatel města, ale je to proto, aby nebyli připraveni každý rok o miliardu,“ brání se primátor Ostravy Petr Kajnar (ČSSD). Opozice také nevěří tomu, že kampaň přijde město maximálně na půl milionu korun.

„Kampaň by měla stát opravdu půl milionu korun, a pokud díky ní Ostrava ušetří ročně miliardu, je to podle mého názoru velmi dobrá investice,“ říká náměstek primátora Tomáš Petřík (ODS).

Většina zastupitelů ale nakonec schválila usnesení, ve kterém s chystanou změnou zákona nesouhlasí. Zdrželi se pouze zástupci TOP 09, která návrh na narovnání rozpočtů ve prospěch obcí celostátně podporuje. „My jsme se zdrželi, protože rozpočtové určení daní není na městu, ale na vládě,“ potvrdil ostravský zastupitel Aleš Juchelka (TOP 09).

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

„Já mohu říct za politický klub ODS, že chystanou novelu zákona v této podobě nepodpoří a připravuje vlastní variantu,“ řekl náměstek primátora Tomáš Petřík. Podle varianty ODS by se malým obcím rozpočty zvýšily, ne ale na úkor čtyř největších měst. Peníze by ODS chtěla najít z jiných zdrojů.