Rumun údajně znásilňoval ženy v Rakovníku a Plzni

Plzeň – Police ve čtvrtek obvinila pětadvacetiletého Rumuna ze znásilnění čtyř žen v Plzni a v Rakovníku. Cizinec, který se na českém území pohyboval od léta, se ke třem přepadením v Plzni a k jednomu v Rakovníku už přiznal. Podle policie se brutalita jeho útoků stupňovala. Není vyloučeno, že má na svědomí i další napadení, která zatím na policii nikdo neohlásil. Policie proto hledá případné další oběti podobného násilí. Podezřelému cizinci hrozí až deset let vězení.

Při prvním útoku v polovině července v Plzni se napadená žena násilníkovi ještě ubránila, další ale už znásilnil. V Plzni zaútočil ještě na konci července a na začátku srpna. Vzhledem ke své nevelké výšce si vybíral spíše menší ženy, jejichž odpor mohl snáze překonat, uvedl vedoucí služby kriminální policie a vyšetřování Městského ředitelství policie Plzeň Michal Krejbich.

V Plzni se všechny útoky staly poblíž železniční tratě v méně rušných místech mezi městskými částmi Křimice a Skrvňany. V Rakovníku muž přepadl poslední ženu na začátku září. Vyhlédl si ji na náměstí při městských slavnostech, sledoval ji na okraj města a tam ji na odlehlejším místě znásilnil. Zastrašoval ji přitom nožem, popsal zástupce vedoucího územního odboru Policie ČR v Rakovníku Petr Bauer.

Násilník chtěl utéct zpět do Rumunska

Kromě toho násilník ženy obral i o peníze a mobilní telefony. Útočil většinou v noci. V ČR se živil jako stavební dělník. Policie předpokládá, že se mohl domnívat, že po sezoně odjede a šance na jeho dopadení značně klesne. Proto se mohl uchylovat i ke stále většímu násilí, míní Bauer.

Ve čtvrtek časně ráno rozjela policie akci v Plzni i Rakovníku, kde nakonec podezřelého muže zadržela. Protože se na akci podílela i cizinecká policie a bylo zadrženo celkem 11 lidí, možná ani netušil, že zatčení souvisí s jeho útoky na ženy, poznamenal Bauer. Muž se později přiznal ke všem čtyřem útokům. Kromě toho policii pomohla i shoda se zajištěnými genetickými stopami.