Nelegální táboráky ohrožují netopýry

Český ráj – Netopýry v Českém ráji ohrožují turisté, kteří táboří v jeskyních a nelegálně tam rozdělávají ohně. Netopýři jsou velmi citliví a stačí málo kouře, aby se zadusili. Netopýři patří mezi chráněné živočichy. Nezodpovědným turistům hrozí pokuty až padesát tisíc korun.

V Příhrazských skalách našli nedávno ochránci přírody dvanáct mrtvých netopýrů. Šlo o mláďata i dospělé jedince vrápence malého. Zadusili se, když táborníci založili v jeskyni oheň. „Vrápenec patří mezi naše nejmenší druhy. Nejen u nás, ale v celé Evropě je ohrožen,“ říká zoolog Správy CHKO Český ráj Zdeněk Mrkáček.

Ochránci přírody už kvůli nelegálnímu táboření několik jeskyní zamřížovali. Například takzvané sklepy v přírodní rezervaci Apolena, v kterých se vyskytuje větší kolonie netopýrů. „Jeskyně vždy k táboření lákaly, proto byly některé z nich takto opatřeny,“ dodává Mrkáček.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Kromě zadušení netopýrů představuje oheň v jeskyni i další rizika. „Kouřem a teplem se narušuje skála. Může to spadnout i na toho, kdo oheň rozdělává,“ potvrzuje Daniel Horáček z České společnosti pro ochranu netopýrů.

Netopýrů v Českém ráji mírně přibývá. Během léta se mohou objevit i na půdách nebo ve štítech chalup a stodol. Kromě vrápence malého jde nejčastěji o netopýra hvízdavého. Všech jednadvacet druhů netopýrů, které se v Česku vyskytují, je přísně chráněno. „Netopýři jsou jediní predátoři nočního létajícího hmyzu, takže mají nezastupitelné místo v ekologickém systému,“ zdůrazňuje Horáček.

Strážci přírody pravidelně hlídkují v místech, kde je nelegální táboření nejčastější. Rozdávají pokuty až ve výši 50 tisíc korun.