Hradec Králové zrevidoval seznam svých čestných občanů

Hradec Králové – Radnice v Hradci Králové přezkoumala historický seznam čestných občanů města. Podle archivářů byly některé zápisy neplatné, protože jim nepředcházel řádný právní akt, jako je třeba schválení zastupitelstvem.

Inventura čestných občanů Hradce skončila, na seznamu po ní zůstalo 62 jmen. „Chyběla tam některá jména. A také tam byly i některé osoby, které byly naopak považovány za čestné občany, ale my jsme nenašli žádný akt, který by jim toto čestné občanství udělil,“ uvedl ředitel Státního okresního archivu Hradec Králové Radek Pokorný. Zmizel třeba sovětský maršál Jeremenko, přibyli spisovatel Jirásek i biskup Doubrava, na které se zapomnělo. Zůstal kosmonaut Remek. O platnosti jeho čestného občanství z roku 1979 odborníci polemizovali. „Některým osobnostem bylo čestné občanství uděleno, po únoru 1948 odebráno a po listopadu 1989 znovu uděleno,“ doplnila mluvčí Magistrátu Hradec Králové Magdaléna Vlčková. Třeba ministru Hubertu Ripkovi a politikům z doby před únorem 1948. Čtrnácti držitelům zastupitelé čestné občanství vzali v roce 1990 – prezidentům Novotnému či Zápotockému a dalším komunistickým politikům. Odborníci potvrdili, že ztráta pocty podle současného práva platí. „Myslím, že je to dobře. Že pro Hradec by nebylo žádnou ctí, kdyby mezi jeho čestnými občany dodnes byli Gottwald nebo Stalin,“ prohlásil bývalý primátor města Martin Dvořák (VPM).

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Zastupitelé měli v úterý projednat návrh na udělení čestného občanství disidentu Pavlu Wonkovi z Vrchlabí, který zemřel v hradecké věznici v dubnu 1988. Návrh odůvodnil Pavel Zvěřina, občan ČR a Austrálie: „Pavel Wonka na jakékoliv oficiální ocenění Českou republikou stále ještě jenom čeká, a tak si myslím, že udělení čestného občanství by mohlo být v tomto směru velice pozitivním impulsem.“