Ostrava bude mít web o ovzduší

Ostrava - Nové internetové stránky o ovzduší chystá ostravská radnice pro své obyvatele. Na adrese www.dychamproostravu.cz by měli od prosince najít aktuální stav ovzduší ve městě a také rady, jak přispět k jeho zlepšení. Podle radnice však nejde o neužitečnou „malou domů“ pro tvůrce webu – město prý za nové stránky nezaplatí ani korunu. Kdyby web fungoval už nyní, přinesl by uživatelům přiznivé informace. Rozptylové podmínky v Moravskoslezském kraji se zlepšily, koncentrace polétavého prachu klesla nejenom v Ostravě, ale i na Třinecku, kde byl ve středu časně ráno vyhlášen signál upozornění na vznik smogové situace.

Vše o životním prostředí v Ostravě na jednom místě chce shrnout specializovaný web, který chce během příštího týdne spustit ostravská radnice. Město si totiž nechalo zpracovat průzkum, ve kterém 96 procent obyvatel považuje životní prostředí za velký problém a většina z nich je ochotna pomoct s jeho řešením. Výsledkem je web Dýchám pro Ostravu. „Dozví se tam, jak sami mohou přispět k tomu, aby se situace v Ostravě zlepšila. Budou tam veškeré dokumenty, co město dělá,“ prozradil náměstek primátora města Ostravy Dalibor Madej.

Prachu ve vzduchu ubylo

Koncentrace polétavého prachu v Třinci dopoledne dosahovaly k 70 mikrogramům na metr krychlový, včera, když byl vyhlášen signál upozornění, byly koncentrace více než dvojnásobná. Pod limitem 50 mikrogramů na metr krychlový nebo jenom těsně nad ním je koncentrace prašných aerosolů i v dalších místech Moravskoslezského kraje a hůře není ani ve většině dalších regionů. Zvýšená prašnost je pouze v Ústeckém kraji, v Litoměřicích bylo v celodenním průměru v metru krychlovém vzduchu 67 mikrogramů prachu. I v tomto regionu proto stále platí signál upozornění na smog.

Klíčové budou aktuální údaje o stavu ovzduší s interaktivní mapou města, lidé se ale také dozvědí, jak se mohou bránit dopadům smogu na své zdraví. „Hlavně jsou to aktuální údaje z jednotlivých měřících stanic na území města Ostravy. Dále tam budou informace o fondu, který je zřízen proto, aby z něj byly hrazeny ozdravné pobyty,“ dodal vedoucí odboru vztahu k veřejnosti ostravského magistrátu Michal Bayer. Chybět ale nebudou ani informace o likvidaci starých ekologických zátěží města – brownfieldech nebo lagunách Ostramo.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Letos se tak do hor na školy v přírodě dostalo téměř 1500 školáků a školaček. Do fondu přispěla radnice a největší znečišťovatelé ve městě 11 miliony korun. Radnice teď shání peníze do fondu na příští rok. „Pro příští rok je v návrhu rozpočtu, který bude schvalovat zastupitelstvo, navržena částka pět milionů korun,“ řekl Dalibor Madej. O dalších pět milionů korun do fondu na ozdravné pobyty chce město požádat i ministerstvo životního prostředí.