Muzeum perleťových knoflíků připomíná mnohaletou tradici

Žirovice - Výroba perleťových knoflíků má v Žirovnici na Pelhřimovsku mnohaletou tradici. Tu teď připomíná unikátní expozice v muzeu, které zřídilo město. Vyřešilo tím i problém, co s historickou budovou bývalého pivovaru, která půl století chátrala. Návštěvník si tak v muzeu může prohlédnout nejen tradiční stroje, s kterými řemeslníci pracovali, ale i moderní šperky, jež se z perleti vytvářejí dnes.

Knoflíkářské řemeslo do Žirovnic přivezl v roce 1863 Josef Žampach. Nejdražší bylo získat surovinu, především lastury a ulity. „Perleť se získává ze schránek měkkýšů, mlžů a plžů, kteří žijí v mořích, řekách, jezerech, rybnících,“ upřesnila spoluautorka stálé expozice Marie Fronková.

Původní stroje fungovaly na ruční pohon. Ty novější pak na elektřinu. „Soustružilo se na tomto stroji. Na jedné straně se strčila lastura a na druhé knoflík vypadával ven,“ podotkl akademický sochař a spoluautor výstavy Karel Hlava. Právě on patří mezi nositele místní tradice. Perleťářstvím se zabýval jeho otec i děda. „Do posledního okamžiku člověk neví, jak perleť bude vypadat. A proto je to možná větší překvapení,“ dodal umělec.

Knoflíkářství se ale po různých proměnách ve městě udrželo. Knoflíky tam ale vyrábějí už jen na zakázku. „Perleť stojí asi 400 korun za kilogram, což je poměrně drahé a dováží se z Hamburku,“ uvedla Fronková. I cesty v Žirovnici byly dlážděné perletí, přesněji odpadem, který vznikal při výrobě knoflíků. Dodnes se  při opravách silnic nějaké lastury najdou.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)