Mráz si vyžádal první oběť, teploměr spadl až k minus 28 stupňům

Praha – Silné mrazy budou v Česku panovat nejméně do neděle. Český hydrometeorologický ústav dnes varoval, že přes den může být minus 14 stupňů, v noci klesne rtuť až pod minus 30. Už dnes bylo například na stanici Kvilda-Perla naměřeno minus 27,9 stupně. V Praze už si silný mráz vyžádal i první oběť. Na některých silnicích ve vyšších polohách leží ujetá vrstva sněhu. Řidiči by proto měli být opatrní. Mráz zasáhl také železnice. Se současným počasím souvisí i smogová situace. Ta se však od včerejšího dne na většině míst mírně zlepšila. Rekordní chladno způsobuje tlaková výše nad Ruskem, děti a staří lidé by kvůli extrémním mrazům měli omezit pobyt venku. Podle meteorologů by mohl být od pátku překonán i absolutní rekord minus 42,2 stupně z roku 1929.

Na Jizerce v Libereckém kraji bylo v noci na dnešek až minus 25 stupňů Celsia a na některých vozovkách zůstává zledovatělý sníh. Silničáři před ním varují především na cestách druhé a třetí třídy v Krkonoších a v Jizerských horách. Hlavní tahy jsou dnes ráno sjízdné bez omezení. Stejná situace na silnicích je dnes i v Pardubickém kraji. Teploty se tam dnes ráno pohybovaly mezi minus 9 a minus 14 stupni Celsia. Většinou bylo jasno až polojasno a vál slabý vítr.

Největší mráz v hradeckém kraji byl dnes ráno v Adršpachu na Náchodsku, kde rtuť teploměru klesla k minus 25 stupňům Celsia. Na Sněžce bylo minus 14 stupňů. Silný mráz pod minus 15 stupňů Celsia byl dnes ráno ještě v Úpici, Broumově a Vrchlabí.

Mráz zasáhl také železnice a způsobil závady na některých kolejích. Všechny železniční tratě jsou ale podle informací mluvčího Správy železniční dopravní cesty Pavla Hally v současnosti sjízdné.

Města zřizují noclehárny pro bezdomovce

Pravděpodobně kvůli mrazu dnes nepřežila noc v Praze žena bez přístřeší. Byla nalezena na Veleslavíně. Pokud pitva potvrdí jako příčinu smrti podchlazení, šlo by podle statistik pražské záchranné služby od října už o jedenácté úmrtí způsobené mrazy. Kvůli mrazům se pro bezdomovce otevřelo i přes noc například denní centrum Naděje u křižovatky U Bulhara. Také na loď Hermes budou moct bezdomovci od středy přijít i přes den. Kvůli mrazům postaví zítra Praha na Rohanském ostrově stan pro bezdomovce, do kterého se vejde 50 lidí. Pokud se stan naplní, postaví město další přístřešky i na jiných místech Prahy. Strážníci budou až do odvolání kontrolovat místa, na kterých pobývají lidé bez domova. Dohlédnou například na opuštěné objekty, chatky, provizorní přístřešky, vstupy do kanalizace nebo prostory pod některými pražskými mosty. Lidem bez přístřeší případně nabídnou lékařskou pomoc.

V Plzni mají bezdomovci svého lékaře. Chodí za nimi do azylového domu Svatého Františka. Celou službu platí magistrát. „Chodí hodně lidí, Většinou mají infekty, záněty horních cest dýchacích nebo bércové vředy,“ popisuje lékařka pro bezdomovce Anna Richterová. V Ostravě je novinkou pro osoby bez domova tréninkové bydlení, které nabízí Armáda spásy. V jednolůžkových pokojích, společném obýváku a kuchyni může hospodařit až 8 mužů.

Ve všech městech ale žijí bezdomovci, kteří se ze svých provizorních příbytků nechtějí hnout a služby nocleháren odmítají využít.

Mrazivé počasí bude panovat i v příštích dnech. Podle předpovědi bude navíc ve středu a ve čtvrtek zesilovat vítr. Ve čtvrtek by teploty v horských údolích mohly klesnout dokonce až k minus 30 stupňům Celsia. Už dnes bylo například na stanici Kvilda-Perla naměřeno minus 27,9 stupně. „Od čtvrtka budou velmi nízké i nejvyšší denní teploty, které se budou pohybovat kolem minus deseti stupňů Celsia, na severovýchodě území kolem minus 14 stupňů Celsia,“ upozornili meteorologové.

Rekordní chladno způsobuje tlaková výše nad Ruskem, děti a staří lidé by kvůli extrémním mrazům měli omezit pobyt venku. Meteorologové uvedli, že od pátku by mohl být překonán i absolutní rekord minus 42,2 stupně z roku 1929. Mrazy by mohly být rekordní zejména pokud by v následujících dnech bylo jasno a bezvětří.

Smogová situace se mírně zlepšila

Počasí posledních dní má vliv také na situaci v ovzduší. Průměrné denní množství polétavého prachu v ovzduší se oproti pondělnímu odpoledni snížilo v Moravskoslezském kraji. V Třinci jsou ale limity polétavého prachu překročeny stále víc než pětinásobně a v oblasti dál platí signál regulace. Rozptylové podmínky se mírně zlepšily i v Olomouckém kraji. Vysoká koncentrace škodlivin v ovzduší zůstává v Brně.

Meteorologové dnes neočekávají vzhledem k počasí další výraznější zlepšení. „Hodnoty průměrných 24hodinových koncentrací prašného aerosolu se budou opět s velkou pravděpodobností pohybovat nad hodnotou imisního limitu, v Moravskoslezském kraji ojediněle až pětinásobně,“ uvedli meteorologové. Za současné situace není vhodné venku sportovat a větrat by se mělo jen krátce a intenzivně. Lidé by měli zvýšit také přísun vitamínů, hlavně vitamínu C.

Začátek února bude mrazivý, od půlky měsíce bude kolem nuly

Druhý měsíc roku začne extrémními mrazy. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 14 až osmi stupni pod nulou, mírné oteplení na maximálně čtyři stupně pod nulou se může projevit jen kolem prvního a desátého února. V noci se pak očekává ochlazení až na minus 20, v zasněžených údolích a mrazových kotlinách až na minus 30 stupňů Celsia.

V období od 11. do 20. února už se ale počasí změní na teplejší a pošmournější. Občas může sněžit, případně budou padat mrznoucí srážky. Noční minima se budou pohybovat mezi šesti až 12 stupni pod nulou, postupně se i v noci může oteplit až na minus dva stupně. Přes den vyšplhá rtuť teploměru až k jednomu stupni nad nulou, kolem 20. února dokonce na pět stupňů.

Nejtepleji z toho období by mělo být na konci února, v poslední dekádě od 21. února bude zataženo až oblačno s občasným deštěm, na horách a přechodně i v nížinách budou srážky smíšené nebo sněhové.