Pečovatelské domy ve Znojmě obchází podvodník

Znojmo - Už několik dní obchází seniory žijící v domech s pečovatelskou službou podvodník. Ten po lidech požaduje zálohu za výměnu měřičů tepla na radiátorech. Za službu požaduje zálohu dva tisíce korun. Jde o další z triků, kteří podvodníci na důvěřivé zákazníky zkoušejí.

Asi čtyřicetiletý muž zazvonil u bytu paní Kristýny Nekvasilové minulé úterý. „Slušně mi řekl, ať jsem následující den v 10 hodin doma, že mi přijdou vyměnit měřič na topení. Tomu jsem věřila, protože tady máme jen obyčejné termostaty. Jenže chlapům se nezdálo, že se něco takového dělá v zimě,“ řekla Nekvasilová.

Šla se proto zeptat vedení domu s pečovatelskou službou. „Hned mi řekli, že o tom nic neví, že to není možné. Vzburcovala jsem vedení města i policii, dva policisté na něj čekali u mě v bytě. Už se ale neobjevil,“ dodala. Tak prozíraví ale nebyli další tři senioři. Každý za měřič zaplatil dva tisíce korun. 

„Žádné výměny měřičů tepla na radiátorech nejsou plánovány,“ potvrdil ředitel Správy nemovitostí města Znojma Tomáš Šturala. Pokud by město takovou akci naplánovalo, oznámilo by to nájemníkům dopředu písemně. V domě by visel informační plakát s konkrétním datem výměny a o všem by věděly zdravotní sestry i ošetřovatelky. Město proto na svých webových stránkách na podvod neznámého muže už občany upozorňuje.

Reportáž Zuzany Neuvirtové (zdroj: ČT24)

Podvodníci používají osvědčené metody

Záminek, pod nimiž se podvodníci k penězům seniorů dostávají, je mnoho – nejčastěji se vydávají za elektrikáře, plynaře nebo prodejce. Nejvíce ale vynáší, pokud předstírají, že jsou vnouče, které potřebuje půjčit. „Okradení senioři jsou schopni jednorázově vydat opravdu vysoké částky, které se pohybují v řádech sta tisíc korun. U ostatních legend se škody pohybují v řádech tisícikorun,“ potvrdila mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká.

Rady policistů jsou přitom stále stejné - neznámé lidi nepouštět dovnitř a nedávat jim žádné peníze, dokud si u dané společnosti neověříte podle průkazu totožnost zaměstnance. Navíc by vše měli ohlásit.

Příklady úspěšných podvodů

  • Podvodníci se po telefonu vydávají za příbuzné seniora, nejčastěji za vnoučata. Své „prarodiče“ si vytipují podle křestních jmen v telefonním seznamu. „Například Antonie nebo Anastázie, u nich je předpoklad, že je jejich nositel starší člověk,“ vysvětluje mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká. Pro peníze potom vyšlou údajného kamaráda, kterému senioři neváhají předat i statisícové částky. Libuše Fišerová jako jedna z mála past odhalila. „Bylo mi to divné, tak jsem volala hned vnukovi. A on mi říkal, ne, babi, já jsem ti nevolal,“ popisuje Libuše Fišerová. Policie se s tímto typem podvodu poprvé setkala před šesti lety, tehdy se gang podařilo rozprášit. Za první tři měsíce loňského roku podvodníci z lidí vylákali šest milionů korun.
  • Podvodník se do bytu vnutí pod nějakou záminkou a buď přímo on nebo komplic, který se dovnitř dostane nepozorovaně, seniora okrade o úspory. Čtyřiaosmdesátiletá paní Eva přišla o 700 tisíc korun poté, co do bytu pustila ženu, která tvrdila, že je těhotná a potřebuje se napít. Dveře bytu nechala otevřené pro svého komplice, jenž během chvíle seniorce vzal celoživotní úspory.
  • Tři muži z Teplicka o sobě nejméně ve dvou případech tvrdili, že jsou policisté v civilu. Nejdříve čtyřiadevadesátiletého muže a pak sedmaosmdesátiletou ženu z Prahy přesvědčili, že jejich úspory nejsou v bankách v bezpečí, že je potřeba je okamžitě vybrat a svěřit je jim. Senioři jejich historce uvěřili, dokonce se nechali dovést do bank, kde pod dozorem vybrali všechny své finance. Muž přišel o 230, žena o 300 tisíc. Policisté zatím evidují dva takové případy. Připouští ale možnost, že jich je daleko více a poškození je buď neoznámili, nebo si vůbec neuvědomili, že se stali obětí trestného činu.
  • Společnost, podnikatel nebo i soused nabídne, že odkoupí byt v privatizaci nebo družstevní podíl. Za to slíbí, že bude za seniora platit nájem a nechá ho v bytě dožít. Jenže starý člověk si už neohlídá, aby ve smlouvě byl právě tento klíčový bod dobře ošetřen. Pak mu totiž hrozí, že nový majitel ho z bytu vyhodí. Rada seniorů řeší dva takové případy, další kauzu podvedené seniorky zase bytová poradna sdružení Život 90.

V posledních letech počet podobných případů díky preventivním programům klesl

Například Městská policie Brno se na prevenci kriminality na starších občanech zaměřuje ve své Senior Akademii. Policisté zájemce v šestiměsíčním kurzu naučí, jak nenaletět podvodníkům, jak se bránit počítačové kriminalitě, ale například i základy sebeobrany. „Dozví se také o nových zákonech, vyhláškách a novelách, které mohou nějak ovlivnit život. Týká se to například změn silničního zákona, protože mnoho seniorů absolvovalo autoškolu před mnoha lety,“ dodala mluvčí městské policie Denisa Kapitančiková. 

„Informace, které jsem během kurzu získala, mi budou určitě užitečné a budu je šířit i mezi své vrstevníky,“ prohlásila jedna z účastnic Drahomíra Rutarová. O kurzy je mezi seniory každý rok větší zájem.