Projekty marně čekají na peníze. Steiner úřad viní z machinací s eurem

Ústí nad Labem - Mezi příjemci dotací z ROP Severozápad vládne po pozastavení jejich proplácení neklid. Ministerstvo pro místní rozvoj kvůli nedostatkům v některých dokumentacích zavřelo kohoutky všem. Města a organizace si ale na dokončení svých projektů často půjčovaly s tím, že úvěry splatí právě z přislíbené podpory. Dotačnímu úřadu ale na účtu zbývají už jen nevelké rezervy. Operační program navíc řeší další problém. Bývalý úředník dotačního úřadu Leo Steiner tvrdí, že u dvou výzev byl schválně nasazen výrazně výhodnější kurz eura, příjemcům dotace tak mělo být proplaceno o desítky milionů více. Úřad machinace s kurzem popírá.

Na čekací listině je 40 projektů, dohromady mají dostat zhruba 800 milionů korun. A každým dnem mohou přibývat další žádosti, peníze totiž dotační úřad posílá až hotovým projektům. Úřad má ale momentálně na účtu asi jen sto milionů. Do konce týdne se rozhodne, komu a jak rozdělí alespoň ty peníze, které mu ještě zbyly. Další platby ministerstvo nepovolí, dokud samo neprozkoumá dokumenty, které si od úřadu vyžádalo. „Pokud podklady nebudou vykazovat systémové chyby, budeme zálohy proplácet dál,“ řekla mluvčí ministerstva Jana Jabůrková. 

Jenže čekatelům na dotace dochází čas. Většina z nich si musela na zaplacení prací na projektech půjčit u bank a lhůty pro splacení se krátí. Peníze nemají a s delšímy úvěry, a tedy vyššími úroky, nepočítali. Jedná se přitom o projekty, u nichž dřívější kontroly žádná pochybení nenašly. „Považuji za velmi nefér, že nás strčili všechny do jednoho pytle,“ řekla Drahomíra Miklošová (ODS), starostka Obrnic na Mostecku, kde čekají na devět milionů za opravu domu pro pracovníky veřejných služeb. 

Vstup a reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Operační program navíc čelí dalšímu obvinění ze strany Lea Steinera. Ten viní dotační úřad z manipulace s kurzem eura. Při vypisování výzev používá úřad kurz 21,50 koruny za euro, což je podle mluvčího úřadu kvůli obavě z výkyvů kurzu. V květnu ale vypsal dvě výzvy, u nichž počítá euro za 25 korun. Dokumenty, jež to ukazují, visí na úřední desce ve vchodu do budovy úřadu. Díky navýšenému kurzu by tak příjemci měli dostat celkem o 29 milionů více. Steiner tvrdí, že navýšení kurzu je záměrné a že jeden vítězný projekt je už dopředu znám.

Objemy peněz pro jednotlivé výzvy byly stanovené už dřív, ale jen v eurech. Kolik korun bude nakonec k mání, závisí na kurzu. Euro stojí nyní kolem 25,50 a nejlevněji se obchodovalo v létě 2008 za 23,22 Kč, ROP Severozápad ale od zimy používá kurz 21,50. Úřad tvrdí, že je to kvůli obavám z přílišného posílení koruny. „Nyní využíváme záměrně podhodnoceného kurzu, abychom se ochránili před případným výkyvem. V minulosti byly výzvy vyhlašovány naopak s nadhodnoceným kurzem, což se při proplácení projevuje kurzovou ztrátou,“ řekl mluvčí dotačního úřadu Vojtěch Krump.

Přesné důvody, proč úřad ROP Severozápad používá dvojí kurz, jeho mluvčí nevysvětlil. „V žádném případě ale nejde o machinace s kurzem, ale o běžný způsob, jak zabránit přezávazkování operačního programu,“ uvedl Krump. Ministerstvo financí k dvojímu kurzu zaujalo zdrženlivý postoj, jeho použití by prý měl vysvětlit především dotační úřad. „Mohlo dojít k umělému navýšení objemu korun v konkrétní výzvě, nicméně způsob rozdělení je plně v kompetenci řídícího orgánu a nelze tudíž a priori dělat závěry ohledně machinací s projekty,“ řekl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Kurz 21,50 Kč za euro je podle něj opodstatněný.